Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prešov: V Hniezde záchrany sa ocitlo týždňové dievčatko

V stredu popoludní našli v inkubátore toto dievčatko.
V stredu popoludní našli v inkubátore toto dievčatko.

PREŠOV - Hniezdo záchrany v prešovskej nemocnici má svoju Hviezdičku. Maličké, asi týždňové dievčatko do neho vložili ľudia, ktorí sa ho chceli zbaviť. Hniezdo záchrany zriadili v tejto nemocnici presne na tento účel.

Hniezdom je vlastne inkubátor. Ak sa rodičia z akýchkoľvek dôvodov nechcú, alebo nevedia postarať o svoje maličké dieťa, môžu ho tam anonymne odovzdať. Päť minút po jeho otvorení, sa ozve na novorodeneckom oddelení zvonček na znamenie, že s ním niekto manipuloval. "V uplynulú sobotu sa to stalo presne o 19.05," prezradila lekárka oddelenia Zuzana Vrbová. Inkubátor zriadili ešte v decembri 2004 a nebol to prvý poplach tohto druhu. "Zatiaľ sa však v inkubátore nikdy neobjavilo bábätko. Asi sa ho len pokúšali otvoriť zvedavci. V sobotu sme však tušili, že sa to môže stať. Do nemocnice totiž niekto telefonoval a pýtal sa, či máme Hniezdo záchrany," vraví Z. Vrbová.

Keď dieťatko objavili sestričky, postupovali podľa presného návodu. "Pre každý prípad máme vždy poruke balíček, ktorý obsahuje najnutnejšie veci pre bábätko," poznamenala lekárka. Dievčatko zatiaľ nemá meno, personál nemocnice sa však zhodol, že Hviezdička presne vystihuje situáciu, v ktorej sa ocitlo. "Všetci ju milujú," prikyvuje Z. Vrbová. Hviezdička je zdravá a do svojich šiestich týždňov neopustí novorodenecké oddelenie. O jej ďalšom osude rozhodnú úradníci oddelenia sociálno-právnej ochrany detí a prevencie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu