Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nechcený kuriér má traumu, ale žalobu nepodá

Riaditeľ Hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako
Riaditeľ Hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako

BRATISLAVA – Elektrikár Štefan Gonda (49), ktorému policajti podstrčili do batožiny výbušninu, sa na nich údajne nehnevá. Nechystá ani žalobu, napriek tomu, že ho kvôli balíčku zadržali v Dubline.

Popradčan sa v týchto dňoch stal nechcenou hviezdou írskych a slovenských médií. V Írsku robí už štyri roky. Gonda sa s novinármi ale nechce baviť. O maximálnu zdržanlivosť v podávaní informácií údajne podľa denníka Pravda požiadalo írsku stranu aj slovenské ministerstvo vnútra. Gondova manželka Monika ale priznáva, že muž si pri zadržaní vo svojom dublinskom byte a trojhodinovom policajnom výsluchu dosť vytrpel.

"Viem, čo sa s ním dialo, snaží sa pred tým uniknúť, má z toho traumu," povedala Gondová. "Detaily ale manžel nechce zverejňovať," upozornila. Podľa slovenských právnikov má Gonda plné právo požadovať odškodnenie.

"Človek, ktorého takto využili na policajné cvičenie bez jeho vedomia, môže policajný zbor zažalovať a dožadovať sa náhrady škôd," cituje Nový čas odborníka na trestné právo.

"V tomto prípade boli porušené jeho osobné práva a došlo k nemajetkovej ujme. Má nárok na finančné odškodnenie." Žaloba ale na slovenskú políciu zrejme nečaká.

"To v žiadnom prípade," povedala novinárom Monika Gondová s tým, že jej aj manželovi sa ospravedlnili. Gondovej je ľúto aj policajného psovoda, ktorý svojou nedbalosťou celý incident spôsobil.

"Nechceme, aby ten policajt zbytočne trpel," povedala Pravde.

"Je mi ho ľúto. Každý predsa môže urobiť chybu, určite ho neviedol zlý úmysel." Gonda má tri deti a z Dublinu sa vracia domov len cez letné prázdniny a na Vianoce. Práve pri návrate z vianočných sviatkov si tentoraz do Írska nevedomky odviezol „darček" od slovenskej polície v podobe 90 gramov nebezpečnej trhaviny RDX.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu