Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Gašparovič: Úspechmi nástup eura a lisabonská zmluva

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič

BRATISLAVA - Za dobré správy uplynulého roka na Slovensku označil prezident Ivan Gašparovič v novoročnom prejave zavedenie eura a prijatie reformnej lisabonskej zmluvy Európskej únie. Podľa hlavy štátu sa podarilo pohnúť i s výstavbou ciest či priblížením samosprávy k občanovi.

Krajina vraj naopak zaostávala pri rozvoji vedy a kultúry. Gašparovič vyzval ľudí k solidarite, ktorá je podľa neho potrebná zvlášť v čase hospodárskych problémov.

"Jej dosah (solidarity) je obzvlášť významný najmä teraz, v čase svetovej hospodárskej krízy. Veď nás zasiahla neľútostne, najmä tých slabších a najslabších," poznamenal Gašparovič. Ku kríze podľa neho prispela snaha dosahovať zisky bez ohľadu na dopady na veľkú časť ľudí.

Gašparovič si zaspomínal tiež na vlaňajšie 20. výročie nežnej revolúcie v niekdajšom Československu. Revolúcia priniesla pád totality a aj slobodné voľby. Ľudia by ich podľa prezidenta nemali ignorovať, pretože aj prostredníctvom nich môžu prejaviť svoj názor.

Prezident v prejave pripomenul aj hlasovania, do ktorých sa vlani mohli občania zapojiť. Volili sa europoslanci, župani a aj hlava štátu. Gašparovičovi sa podarilo funkciu obhájiť napriek tomu, že politológovia ho označovali za nevýraznú osobnosť.

Hlava štátu upozornila taktiež na nedostatky, ktoré sa zatiaľ nepodarilo odstrániť. "Máme trhové hospodárstvo, ale aj značný počet nezamestnaných. Máme odvážnu sociálnu politiku, ale aj nemalý počet bezdomovcov. Veľa peňazí vynakladáme na školstvo a zdravotníctvo, ale so vzdelanosťou a zdravotným stavom obyvateľstva spokojní veru nie sme," upozornil.

Gašparoviča vo vlaňajších voľbách podporili vládne strany Smer-SD a SNS. Koalícii jej oponenti okrem iného vyčítajú zvyšovanie výdavkov štátu a rast zadĺženia krajiny. V tomto roku by mal schodok štátneho rozpočtu dosiahnuť rekordnú úroveň 3,75 miliardy eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu