Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Záplavy: Hladina rieky Uh stúpla o dva metre!

Záplavy vo Zvolene Zobraziť galériu (6)
Záplavy vo Zvolene

MICHALOVCE/KOŠICE – Povodňová situácia na východnom Slovensku sa skomplikovala najmä v juhovýchodnej časti. Ako informoval Dušan Mydla, technický pracovník Slovenského vodohospodárskeho podniku, závod Košice, situácia je komplikovaná a na viacerých tokoch sú vyhlásené druhé a tretie stupne povodňovej aktivity.

Tretí stupeň povodňovej aktivity je na rieke Uh, hladina vzrástla pri Lekárovciach od piatka desiatej večer do dnešného rána o dva metre – z 613 centimetrov na 813 cm. Ako uviedol Mydla vplyv na vzostup hladiny riek Uh a Latorica majú výdatné zrážky a topenie snehu v Zakarpatsku na Ukrajine.

Tretí stupeň je aj na riečke Roňava pri Michaľanoch a na Olšave pri Bohdanovciach. Prvé stupne povodňovej aktivity sú na dolnom toku Laborca a Latorice. Druhý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Bodva v Turni a Hosťovciach v okrese Košice - okolie. Prvý stupeň je aj na rieke Hnilec pri Švedlári a na rieke Hornád pri Kysaku a na slovensko-maďarskej hranici v Ždani.

„Výdatné dažde spôsobili, že rieky a riečky, ako aj odvodňovacie kanály, nestačia v dôsledku výdatných zrážok odvádzať vodu. Najhoršia situácia je v okrese Michalovce, kde niektoré kanály vystúpili z brehov. Nepriaznivá situácia je v okolí Nižnej Rybnici, z brehov sa vylial Porubský potok a ohrozuje obyvateľov Poruby pod Vihorlatom, voda robí problémy aj v Jovse, v Komárovciach v časti mesta Sobrance,“ informoval Mydla.

Ako uviedol dôstojník operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Michalovce Jozef Dzurjovčin, hasiči mali rušnú službu, keď pomáhali odvracať nebezpečenstvo v Jovse, Porube pod Vihorlatom, Vyšnej a Nižná Rybnici, Remetských Hámroch, Komárovciach. „ Aj dnes ráno monitorujeme situáciu v Bunkovciach. Našťastie voda zaplavila najmä polia, záhrady a niekoľko dvorov a pivníc. V Jovse sme spolu so starostom a chlapmi z dediny urobili rigol a prehrádzku na miestnom potokom, aby sme odrazili vodu z potoka mimo dedinu, inde sme pomáhali vyčistiť koryto potoka od konárov aby sa zvýšil prietok vody. V dvoch či troch prípadoch hasiči ťahali vodu z pivníc,“ povedal Dzurjovčin.

Ako povedal prednosta obvodného úradu životného prostredia Marián Zolovčík, najkritickejšia situácia bola v noci, no miestne povodňové komisie situáciu riešili. Obvodná povodňová komisia zasadala dvakrát. Doložil, že problém je v Bunkovciach, kde je stred obce nižšie položený, voda zatápa aj cestu v miestnej časti Gajdoš v obci Veľké Revištia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu