Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Oteplenie a dažde spôsobili záplavy vo Zvolene

Záplavy vo Zvolene Zobraziť galériu (4)
Záplavy vo Zvolene

BRATISLAVA - Prudké oteplenie počas vianočných sviatkov a dažde spôsobili na viacerých častiach Slovenska záplavy. Rozvodnené toky trápili hlavne obyvateľov Banskobystrického a Košického kraja.

Vyplynulo to z ankety medzi službukonajúcimi hasičmi. Tretí, najvyšší stupeň dosiahli podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu hladiny niekoľkých potokov a riek v banskobystrickom regióne; v zvolenskej mestskej časti Neresnica museli evakuovať obyvateľov viacerých domov.

Hasiči v Banskobystrickom kraji hlásili takmer tri desiatky výjazdov, najhoršia situácia je podľa službukonajúceho operačného dôstojníka na potoku Neresnica pri Zvolene, kde hladina v priebehu šiestich hodín stúpla približne o meter a napoludnie presiahla úroveň dvoch metrov. Rozvodnený tok podľa médií zaplavil viaceré záhrady a domy; úrady evakuovali ľudí z niekoľkých domov. Vodný živel podmyl podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Miroslava Podhradského aj cestu z mestskej časti Neresnica do Krupiny, polícia ju uzavrela. Vodiči museli použiť obchádzku cez obec Breziny.

V dedine Veľká Lúka pri Sliači sa podľa televízie TA3 vylial z koryta potok Lukavica. V snahe zabrániť zatopeniu dediny riečku presmerovali na okolité polia, vodný živel však zaplavil záhrady či dvory viacerých domov.

Topiaci sa sneh a viacdňové dažde skomplikovali život ľudí tiež vo viacerých obciach na Horehroní v okrese Brezno, kde podľa Podhradského hasiči odčerpávali vodu zo zaplavených dvorov, záhrad a pivníc. "Ohrozené sú aj niektoré mosty," dodal. Väčšie škody na majetku hasiči zatiaľ nehlásili.

Riečka Krupinica pri meste Krupina sa dopoludnia zdvihla o zhruba dva metre a presiahla úroveň troch metrov. Stúpali aj hladiny Hronu, Štiavnice či Rimavice.

Zasahovať museli aj hasiči v Košickom kraji. V obci Medzev pri Košiciach sa podľa službukonajúceho operačného dôstojníka Františka Matisa upchal priepust pod mostom, voda zaplavila cestu a vliala sa do rómskej osady. V obci Nižná Kamenica zas nestihla z poľa do kanalizácie odtiecť prívalová voda a zaplavila pozemok rodinného domu. Hladiny viacerých tokov v Košickom regióne stúpali; na riečkach Olšava a Rožňava dosiahla hladina druhý povodňový stupeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu