Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Záplavy: Jedna obeť, desiatky evakuovaných

Záplavy vo Zvolene
Záplavy vo Zvolene

BRATISLAVA - Záplavy spôsobené prudkým oteplením a dažďami si vyžiadali jeden ľudský život. V Podbrezovej sa utopila dôchodkyňa.

Pôvodné informácie o druhej obeti z obce Kozelník pri Banskej Štiavnici sa nepotvrdili, povedal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici Miroslav Podhradský. Povodne zasiahli hlavne Banskobystrický a Košický kraj, desiatky ľudí evakuovali.

"Jedinou obeťou je zatiaľ 70-ročná žena, ktorá sa utopila v časti Bruchačka - Podbrezová," povedal Podhradský.

Tretí stupeň povodňovej aktivity vyhlásili vo zvolenskej mestskej časti Neresnica, kde rozvodnená riečka Neresnica zaplavila podľa portálu sme.sk zhruba dve desiatky domov, niekoľko áut a strhla mostíky. Z postihnutej oblasti evakuovali niekoľko desiatok ľudí. "Situácia tu v Neresnici je vážna, takže budeme evakuovať ľudí, pokiaľ nemajú kam ísť. Poskytneme im ubytovanie, teplé oblečenie a čaj. Ak majú kde ísť, tak pôjdu ku svojim rodinám," povedal primátor Zvolena Miroslav Kusein.

Dopravu na pôvodne zaplavenej a podmytej ceste z Neresnice do Krupiny už podľa polície čiastočne obnovili. Voda podľa sme.sk zaplavila aj niekoľko domov v neďalekej obci Lieskovec, kde obyvatelia spolu s hasičmi začali stavať hrádze.

Banskobystrickí hasiči absolvovali od rána viac ako štyri desiatky výjazdov, najviac postihnuté boli podľa Podhradského okrem zvolenského okresu aj horské obce v banskobystrickom a breznianskom okrese. Rozvodnený živel zalial pivnice, dvory a záhrady v obciach Hronec, Čierny Balog či Jasenie. Voda poškodila aj cestu v úseku Lehôtka pod Brehmi a Žarnovica, ktorú polícia uzavrela; vodiči musia použiť obchádzku po starej ceste. "Situácia na väčšine banskobystrických tokov sa však začala zlepšovať," dodal.

Topiaci sa sneh a dažde skomplikovali situáciu aj v Košickom kraji. V obci Medzev pri Košiciach sa podľa službukonajúceho operačného dôstojníka Františka Matisa upchal priepust pod mostom, voda zaplavila cestu a vliala sa do rómskej osady. V obci Nižná Kamenica zas nestihla z poľa do kanalizácie odtiecť prívalová voda a zaplavila pozemok rodinného domu. Hasiči odčerpávali vodu z pivníc a dvorov aj v Nižnej Kamenici či Kostoľanoch nad Hornádom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu