Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Nákladní dopravcovia hrozia blokádami, píše SME

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Niektorí nákladní dopravcovia sa chystajú 3. januára zablokovať pruhy pre nákladnú dopravu na hraničných priechodoch. Plánujú tak protestovať proti výške elektronického mýta, ktoré budú platiť od budúceho roka. Napísal to dnes denník Sme.

Nespokojní malí a strední dopravcovia sa obrátili listom aj na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a žiadajú ho o zníženie sadzieb mýta o 50 percent, čo by podľa Sme mohlo protestnú akciu ešte zastaviť. Elektronické mýto budú od januára na diaľniciach, rýchlostných cestách i vybraných cestách prvej triedy platiť všetky vozidlá nad 3,5 tony.

Sme odhadlo, že oproti súčasnému systému diaľničných nálepiek dopravcom hrozí zvýšenie denných nákladov o 80 eur (2410,1 Sk). Dopravcom sa podľa Sme okrem výšky mýta nepozdávajú ceny pohonných hmôt, ani to, že budú naďalej musieť platiť daň z motorových vozidiel.

Zníženú sadzbu mýta približne o polovicu vláda tento mesiac odsúhlasila autobusovým prepravcom. Ficova reakcia na požiadavky prepravcov podľa Sme nie je známa, ministerstvo dopravy však už ohlásilo, že znižovanie sadzieb zatiaľ nemá v pláne.

"Legislatíva je známa od roku 2007. Sadzby im boli vtedy na návrh premiéra znižované o 20 percent," odkázal dopravcom hovorca ministerstva Stanislav Jurikovič. Dopravcovia naopak podľa Sme oponovali, že nevedeli, koľko bude spoplatnených ciest 1. triedy. Tvrdia, že ich je príliš mnoho.

Kilometer jazdy po spoplatnenej ceste podľa platného sadzobníka vyjde od 6,3 centa (1,90 Sk) do 20,9 centa (6,30 Sk) bez dane z pridanej hodnoty v závislosti od typu cesty a kategórie vozidla. Sme prepočítalo, že kamión s hmotnosťou najmenej 40 ton so štyrmi nápravami v tretej emisnej triede zaplatí za kilometer 0,1992 eura (6,0011 Sk).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu