Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zdravotníci spustili protest proti strate licencií na záchranky

Protest zdravotníkov Zobraziť galériu (6)
Protest zdravotníkov

BRATISLAVA - Časť zdravotníkov dnes začala protestovať proti rozhodnutiu ministerstvo zdravotníctva, ktoré im nepredĺžilo licencie na prevádzku záchraniek. Neďaleko parlamentu odstavili asi desiatku sanitiek, pre ktoré už nemajú prácu.

Predstavitelia záchranárov už dlhšie tvrdia, že prideľovanie licencií nebolo objektívne. Ministerstvo doposiaľ kritiku voči výberu budúcich záchranárov odmietalo.

Proti tendru na výber poskytovateľov záchraniek už dlhšie protestujú zdravotníci združení v Asociácii poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Viaceré z nich nezískali licencie na žiadne stanice, hoci doposiaľ ich prevádzkovali niekoľko. Naopak uspela napríklad štátna Záchranná a dopravná zdravotnícka služba Bratislava.

V nasledujúcom období by mali k desiatke odstavených vozidiel podľa predsedu asociácie Jána Hencela pribudnúť ďalšie. "Áut by malo byť do osemdesiat, nemáme s nimi čo robiť," povedal novinárom. Ak priestor pri budove Národnej rady nebude stačiť, budú ich neúspešní žiadatelia pravdepodobne sústreďovať na inom mieste v Bratislave, dodal.

Ministerstvo kritiku udeľovania licencií na záchranky odmieta, pričom doposiaľ vyhodnotilo dve z troch kôl tendra na poskytovateľov. Tí by mali prevádzkovať spolu 270 staníc, zatiaľ čo doposiaľ ich bolo 264. Prevádzkovala ich asi päťdesiatka spoločností. Mesačný príspevok na sanitku z verejných zdrojov dosahuje niekoľko desiatok tisíc eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu