Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ANS chce záchranky ako súčasť nemocníc

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) navrhuje, aby bola záchranná zdravotná služba súčasťou zdravotníckych zariadení.

"Jediný komplexný a ideálny prevádzkovateľ záchraniek je všeobecná nemocnica," vyhlásil na štvrtkovej tlačovej besede viceprezident asociácie Peter Ottinger. Takáto zmena by údajne pomohla pacientom, ako aj zdravotníkom. Používanie peňazí záchrannej zdravotnej služby na sanovanie problémov zdravotníckych zariadení predstavitelia asociácie vylúčili.

Ministerstvu zdravotníctva SR pritom združenie malých nemocníc odkázalo, aby sa zaoberalo zmenou a spresnením podmienok udeľovania licencií na prevádzkovanie záchraniek. Ministerstvo zdravotníctva SR reagovalo, že v čase prebiehajúceho druhého kola a pred tretím kolom tendra na udeľovanie licencií na prevádzkovanie staníc záchrannej zdravotnej služby podmienky určite meniť nemôže.

Minister Richard Raši je však podľa hovorkyne rezortu Zuzany Čižmárikovej rád, že v prvom kole uspeli práve nemocnice, ktoré môžu peniaze využiť na dobudovanie urgentných príjmov. K ďalším konkrétnym zmenám sa zatiaľ prezident asociácie Marian Petko vyjadriť nevedel, podľa neho je to predčasné. Mali by sa však na nich zhodnúť rezort, zdravotnícke zariadenia, ako aj ďalší poskytovatelia. Jedným z návrhov asociácie by však podľa neho mohlo byť zníženie platieb za záchranky.

V súčasnosti totiž platia zdravotné poisťovne za posádku s lekárom takmer 28 tis. eur a bez lekára necelých 17 tis. eur mesačne. "Aby sa ukázalo, kto má reálny záujem robiť medicínu, a komu ide iba o biznis," zdôvodnil návrh Petko. Viceprezident Peter Ottinger spresnil, že by bolo dobré, keby sa v zdravotníctve upravila obrovská rozdielnosť cien.

Potom by podľa neho ustal boj o laboratóriá alebo spomínané záchranky. Napriek výhradám však asociácia prvé kolo tendra záchranky ako také nespochybňuje. Súhlasí aj s tým, že sa zatiaľ ministerstvo zatiaľ nechce vyjadrovať k dôvodom, prečo niektorí uchádzači v súťaži uspeli a iní nie. V prvom kole sa pritom nedarilo ani viacerým členom asociácie.

Presný počet tých, ktorí sa do tendra zapojili však predstavitelia nevedeli. Nemocnice sú podľa nich samostatné subjekty. Práve viceprezident asociácie Peter Ottinger je však riaditeľom piešťanskej nemocnice, ktorá v prvom kole neuspela. Priznal, že zariadenie pocíti výpadok príjmov, odmietol však, že by to mohlo viesť k rušenie oddelení.

Proti prvému kolu tendra vystúpila Asociácia poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Má totiž podozrenie, že súťaž bola zmanipulovaná. Dokonca vyzvala ministra, aby ju zrušil a vypísal novú. Raši zrušenie tendra odmietol a vyhlásil, že prebehol úplne v poriadku. O prideľovaní bodov pritom rozhodovala ním menovaná komisia.

Tender sa nepozdáva ani samotným záchranárom a opozícii. Členovia parlamentného zdravotníckeho výrobu dokonca minulý týždeň uskutočnili na ministerstve pre súťaž poslanecký prieskum. Podľa Viliama Novotného (SDKÚ-DS) však ich pochybnosti o súťaži pretrvali. Čakajú pritom ešte na odpovede rezortu na poslanecké Najúspešnejšími uchádzačmi prvého kola tendra na prevádzkovanie 78 staníc záchrannej zdravotnej služby sa stali štátna Záchranná dopravná a zdravotnícka služba Bratislava a Falck - Záchranná, a.s. Košice.

Obe získali kontrolu nad 18 sídlami. V súčasnosti má pritom Falck 74 bodov a bratislavská záchranka Rezort zdravotníctva stihol začiatkom júla vyhlásiť aj ďalší tender na vydanie povolenia na prevádzkovanie ambulancií pozemnej záchrannej zdravotnej služby. Tentoraz išlo o 119 staníc. Lehota na podanie žiadostí bola do 8. septembra tohto roka. Výsledky by mali byť známe koncom októbra. Celkovo by sa pritom malo rozdeliť až 270 sídiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu