Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mečiarov kandidát do disciplinárneho senátu bol trestaný

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA – Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar predložil na svojom novom zozname desiatich kandidátov za členov disciplinárnych senátov iba jedno nové meno, a to I. Š., ktorý bol v roku 2001 odsúdený, ale trest je už zahladený.

"Toto odsúdenie považujem za zahladené a bezpredmetné, nevidím dôvod, aby sa tým dnes niekto zaoberal," povedal I.Š. Ústavnoprávny výbor je však presvedčený, že podľa záznamu z odpisu trestov nespĺňa podmienky na zvolenie. “Podľa zákona o sudcoch a prísediacich – sú tam predpoklady na splnenie kandidatúry na člena disciplinárneho senátu a je tam aj bezúhonnosť. On síce mal zahladený trest, ale bol to úmyselný trestný čin a žiada sa tu odpis. Tam sa ďalej špecifikuje v zákone, že bezúhonný nie je ani ten, kto spáchal úmyselný trestný čin, aj keď ho má zahladený," vysvetlil predseda výboru Mojmír Mamojka (Smer-SD).

Členka výboru Katarína Tóthová (ĽS-HZDS) nevedela odpovedať na otázku, či Mečiar vedel o tom, že I.Š. bol v minulosti odsúdený, podľa nej je to otázka na lídra HZDS. Podľa nej by na základe podobnosti so staršou situáciou, ktorá súvisí s jedným ústavným sudcom, mal byť posudzovaný ako bezúhonný. „Ak zahladenie trestného činu znamená bezúhonnosť pre nemenovaného sudcu Ústavného súdu v minulosti, tak môžem sa domnievať, že zahladenie trestného činu pre sudcu v disciplinárnom senáte je tiež určitá bezúhonnosť."

S takým zdôvodnením nesúhlasí podpredseda výboru Peter Miššík (SDKÚ-DS), upozornil, že na ústavných a disciplinárnych sudcov sa vzťahujú odlišné zákony, ktorých sa výbor musí držať. Vlastný návrh na kandidátov do disciplinárnych súdov opozícia nepredložila. Podľa Miššíka aj keby predložili takého "čistého nominanta ako Panna Orleánska," neprešiel by. Spolu s kolegyňou Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS) niekoľkokrát dali návrhy kvalitných ľudí, neprešli v tajnej voľbe. „Tajná voľba má ten pôvab, že aj keď sa s niekým dohodnete, nemusí tú dohodu rešpektovať," povedal Miššík a dodal, že preto už v tomto volebnom období návrh nedajú.

Ako uviedol, nevedel o návrhu mimovládnych organizácií okolo Fair-play, ktoré predložili svoj zoznam občianskych kandidátov do disciplinárnych senátov. „Keby prišli Aliancia Fair-play za mnou, určite stihnem ten termín," uviedol Miššík. Títo tzv. občianski kandidáti mimovládok neoslovili podľa Mamojku žiadneho z poslancov, aby si ich osvojil a navrhol ich mená. “Zatiaľ o tom neviem, vôbec nemám vedomosť, že by tu boli," povedal.

Poslanci tak majú na stole opäť jediný návrh Vladimíra Mečiara, ktorý mená deviatich kandidátov, neúspešných v dvoch kolách prvej voľby, predložil ako nových kandidátov do novej voľby. Podľa ústavnoprávneho výboru Judita Dubjelová, Marián Furman, Renáta Janáková, Juraj Juríček, Jozef Kolcún, Viliam Pohančeník, Pavol Sabol, Daniela Šikutová a Martin Vladik spĺňajú podmienky kandidatúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu