Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

KIA: Pozemky vykupujú už po 350 korún

NEDEDZA - Výkup pozemkov pre automobilku Hyundai/KIA sa začal. Od štvrtka vlastníci predávajú svoju pôdu po 350 Sk za štvorcový meter. Peniaze im vyplácajú súkromné firmy, ktoré chcú získané pozemky vymeniť so Slovenským pozemkovým fondom (SPF). Zmluvy už začali podpisovať v Tepličke nad Váhom a v Nededzi, a to aj napriek tomu, že vláda ešte o možnej výmene pozemkov nerozhodla.

Odkupovanie sa týka asi 600 majiteľov pozemkov, na ktorých má stáť automobilka. Podľa Dušana Mikulíka z petičného výboru so sumou 350 Sk súhlasí 400 vlastníkov. "Hodnota pozemkov, ktoré treba odkúpiť, je podľa znaleckých posudkov 71 miliónov Sk. Traja podnikatelia vynaložia viac ako 160 miliónov Sk, keďže ľuďom ponúkajú 350 Sk za štvorcový meter," povedal Mikulík. Podľa neho je 118 vlastníkov mŕtvych a ich pozemky bude musieť vláda vyvlastniť.

Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon však chce na rokovaní vlády odporučiť iné riešenie, ako je výmena s Pozemkovým fondom. "Zámenné zmluvy majú určité nedostatky. Preto odporučím vláde iné riešenie, ktoré je podľa mňa transparentnejšie," povedal včera minister Zsolt Simon. Podrobnosti však minister odmietol spresniť a ani neuviedol, o aké riešenie ide. "Ak vláda neodsúhlasí výmenu pozemkov, majú majitelia pozemkov pripravenú aj ďalšiu možnosť, ako riešiť situáciu," skonštatoval Dušan Mikulík. Konkretizovať ju nechce, verí však, že politici dodržia daný sľub a schvália výmenu pozem-kov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu