Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Exprezident Havel sa stal čestným občanom Bratislavy

Václav Havel
Václav Havel

BRATISLAVA - Bývalý československý a český prezident Václav Havel sa stal čestným občanom Bratislavy. Hlavné mesto si ho uctilo v rámci osláv 20. výročia pádu komunizmu.

Okrem neho čestné občianstvo na návrh poslancov mestského zastupiteľstva udelili aj kardinálovi Jozefovi Tomkovi a niekdajšiemu veľvyslancovi Rakúska na Slovensku Maximilianovi Pammerovi. Ocenili ich mimoriadny prínos a zásluhy v oblasti boja za slobodu, rozvoj demokracie a pomoc pri zapájaní Slovenska do Európy.

"Ja si to čestné občianstvo, tú poctu, veľmi vážim, čo som vedel už pred tým, než som sem prišiel. Ale tu po tom ceremoniáli si to ešte viac vážim, pretože si uvedomujem všetky tie súvislosti a i to, s kým sa spoločne stávam čestným občanom," povedal Havel novinárom na krátkom brífingu.

Slovenskú metropolu, kam chodieval ako hlava štátu a navštevuje ju aj po odchode z funkcie, lebo tu má priateľov, podľa neho charakterizuje vľúdnosť a veľkorysosť. V posledných desaťročiach sa tiež podľa neho ukázala ako moderné veľkomesto so špecifickou atmosférou, ktorú obdivuje.

Každú Havlovu návštevu sprevádza veľký záujem verejnosti. Nie vždy ho však na Slovensku čakalo vrelé prijatie. V októbri 1991, v čase sporov o budúcnosť spoločného štátu, ho rozvášnený dav na bratislavskom Námestí SNP ohadzoval vajíčkami. Havla výtržníci minuli, vajíčko však trafilo súčasného českého prezidenta Václava Klausa. "Ja som to nejak zle neniesol. Takže nebolo čo odpúšťať. I to svojím spôsobom patrí k slobodným pomerom," poznamenal dnes. "Lepšie sú vajíčka ako kamene," dodal.

Bývalý disident a revolucionár tiež dostal otázku, ako hodnotí vývoj oboch krajín po páde komunizmu. "Všetko ide oveľa pomalšie než sme pred 20 rokmi v dobách takého nadšenia predpokladali a očakávali," priznal. Všetky postkomunistické krajiny podľa neho trpia podobnými problémami, musia ozdraviť spoločenský systém, vrátiť ľuďom sebavedomie, pričom politická kultúra je podľa neho ešte nezrelá a spája sa s veľkým prerozdeľovaním majetku, ktorý pre ňu predstavuje pokušenie.

Prvý postkomunistický prezident Československa patril už za totality k známym mysliteľom a bojovníkom za ľudské práva, významne prispel k pádu komunistického režimu. Básnik, dramatik, esejista, spisovateľ, publicista a politik si získal rešpekt aj vo svete, opakovane ho navrhli na Nobelovu cenu mieru. Bratislava čestné občianstvo udeľovala po desiatich rokoch. Havel tiež pred tromi rokmi v Bratislave dostal čestný doktorát, ktorý mu udelila Vysoká škola múzických umení pri príležitosti jeho 70. narodenín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu