Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Oslavy novembra ´89 poznačili spory opozície a vlády

Oslava 20. výročia nežnej revolúcie v SND
Oslava 20. výročia nežnej revolúcie v SND

BRATISLAVA - V hlavnom meste Slovenska sa v utorok organizovali viaceré podujatia, ktoré mali pripomenúť 20. výročie nežnej revolúcie. Oslavy udalostí vedúcich k pádu komunistického režimu však poznačili spory opozície s vládnou koalíciou. Politici s obidvoch táborov sa rozhodli spomínať na november 89 na dvoch samostatných fórach. Dnešný deň využili na pochod Bratislavou aj pravicoví extrémisti, zhromaždenie mali aj komunisti.

Najviac ľudí - asi tisíc, sa stretlo na podvečernom podujatí, ktoré organizoval magistrát Bratislavy na Hviezdoslavovom námestí v centre mesta. Pred prítomnými vystúpili aj niektorí aktéri revolučných udalostí v roku 1989, napríklad niekdajší vysokoškoláci Zuzana Mistríková a Filip Vagač. "Iste si pamätáte ten moment, keď sme mohli prejsť na druhú stranu Dunaja, keď sme spoločne strihali drôty," prihovoril sa dnes prítomným Vagač. Práve študenti patrili k najaktívnejším účastníkom nepokojov. Odhalením približne štyri metre vysokého srdca z ostnatého drôtu organizátori pripomenuli strihanie oplotenia, ktoré počas vlády komunistickej strany stálo na hraniciach s Rakúskom.

Výročiu revolúcie bola venovaná aj diskusia s medzinárodnou účasťou - Stredoeurópske fórum. Zúčastnil sa na nej napríklad bývalý český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Pri diskusiách o udalostiach z minulosti upozornil aj na očakávanú neľahkú budúcnosť. Nasledujúce generácie budú musieť podľa neho obmedziť súčasný konzumný spôsob života.

Pri príležitosti osláv novembra 1989 usporiadali organizátori obľúbeného letného festivalu Pohoda koncert v PKO. vystúpili na ňom napríklad legendárni predstavitelia českého undegroundu Plastic People Of The Universe.

Dnešný deň si podobne ako v predchádzajúcich rokoch vybrali na stretnutie v Bratislave pravicoví extrémisti zo Slovenskej pospolitosti. Ich pochod k parlamentu však mal pokojný priebeh. Pravicoví radikáli sa stretli aj vo východoslovenských Lipanoch. V Bratislave zase malo míting niekoľko stovák prívržencov komunistickej strany.

Oslavy novembra 89 poznačili spory opozície s vládnou koalíciou. Prezident Ivan Gašparovič, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Pavol Paška sa zúčastnili na slávnostnom galavečeri v novej budove Slovenského národného divadla. Gašparovič si pritom už predpoludním pripomenul nežnú revolúciu na pietnej spomienke pri pamätníku popravených a umučených politických väzňov na bratislavskom cintoríne v mestskej časti Ružinov. Fico zase navštívil Londýn.

Opozícia uprednostnila vlastné podujatie v historickej budove SND. Medzi hudobnými vystúpeniami opoziční lídri vyzývali ľudí na podporu v plánovaných budúcoročných parlamentných voľbách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu