Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozdelené oslavy, lídri neprišli

Robert Kaliňák, Pavol Paška, Marek Maďarič a Robert Fico
Robert Kaliňák, Pavol Paška, Marek Maďarič a Robert Fico

BRATISLAVA – Koalícia a opozícia si rozdelili aj oslavy Nežnej revolúcie. Jedni boli v novej budove SND, druhí v historickej. Na galavečer, ktorý organizoval šéf parlamentu Paška prišli prezident aj premiér. Opozičníci, ale aj aktéri revolúcie ho odignorovali.

Úspešný príbeh Slovenska sa začal podľa Pašku odvíjať pred 20 rokmi. Galavečer ukončila skupina IMT Smile a „novembrový hit“ Sľúbili sme si lásku.

V novej budove SND boli prezident Gašparovič, premiér Fico, viacerí ministri a poslanci. Zo zahraničných hostí prišli predseda Európskeho parlamentu Jerzy Buzek, predseda českého Senátu Přemysl Sobotka a predseda českej Poslaneckej snemovny Miloslav Vlček.

Opoziční lídri zapálili sviečky pri pamätníku na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí. Odmietli spoločnú účasť na oslavách 17. novembra spolu s vládnymi predstaviteľmi. V centre mesta pred prítomnými vystúpili aj niektorí aktéri revolučných udalostí v roku 1989, napríklad niekdajší vysokoškoláci Zuzana Mistríková a Filip Vagač.

Dzurinda vyzval ľudí, aby nevenovali pozornosť Ficovým rečiam. Premiér v Londýne povedal, že niekdajší revoluční lídri v novembri 1989 mali aj postranné, mocenské úmysly.

Šéf SDKÚ vysvetlil, prečo opozícia neoslavuje dvadsiate výročie novembrových udalostí s vládnymi politikmi. Podľa neho by to bolo podobné, ako keby oslavy SNP chceli organizovať fašisti.

Predseda SMK Pál Csáky nechcel komentovať výroky premiéra, že si nevšimol udalosti v novembri roku 1989. Dodal ale, že ak by nebolo novembrových udalostí pred dvadsiatimi rokmi, tak predsedom slovenskej vlády v roku 2009 by bol "pravdepodobne zdatný mladý komunista, nomenklatúrny káder, ktorý by sa menoval Robert Fico".

Opoziční lídri potom odišli osláviť dvadsiate výročie do historickej budovy Slovenského národného divadla.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu