Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dnes si pripomíname 20. výročie nežnej revolúcie

17. November 1989
17. November 1989

BRATISLAVA - Slovensko dnes oslavuje 20. výročie nežnej revolúcie. Vo viacerých mestách si udalosti, ktoré viedli k pádu komunizmu vo vtedajšom Československu, pripomenú koncertmi, výstavami či konferenciami.

V Bratislave, kde sa konali v roku 1989 najväčšie demonštrácie, budú oslavy nejednotné. Viacero občianskych združení si 17. november pripravuje vo vlastnej réžii, na rôznych miestach budú mať oslavy aj vládni a opoziční politici.

V bratislavskom mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava sa začne dvojdňová konferencia, na ktorej vystúpia zahraniční intelektuáli a disidenti medzi inými bývalý český minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg či slovinský spisovateľ Aleš Debeljak. V stredu bude konferencia hostiť bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla.

Na Námestí SNP, na ktoré v čase revolučných udalostí prichádzali tisícky demonštrantov so štrngajúcimi kľúčmi, sa chcú stretnúť niektorí občianski aktivisti a skupina občanov.

Slovenská politická scéna bude počas osláv roztrieštená. Kým väčšina vládnych politikov vrátane predsedu Národnej rady Pavla Pašku (Smer-SD), premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a prezidenta Ivan Gašparoviča bude na galavečere v novej budove Slovenského národného divadla, predstavitelia troch opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a SMK sa stretnú v historickej budove SND.

Spôsob oficiálnych osláv kritizovala najmä opozícia, ktorá Ficovi vyčítala, že väčšinu dňa strávi mimo Slovenska na návšteve Británie. Taktiež sa im nepáčilo, že pondelok strávil v Moskve.

V Bratislave je naplánovaných aj viacero hudobných podujatí. Symbolicky o 17:11 sa dnes začne pri príležitosti novembra 1989 Koncert pre všímavých. Richard Müller a Lenka Filipová zas zahrajú na akcii organizovanej opozíciou. V stredu sa zasa uskutoční koncert 20 rokov demokracie 1989 - 2009.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu