Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Kampaň bola slabá, začalo sa moratórium

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dnes o 7:00 sa skončila volebná kampaň a začalo sa 48-hodinové moratórium. Počas neho je zakázaná akákoľvek volebná kampaň. Moratórium platí oddnes až do skončenia hlasovania, teda do soboty do 22:00. Kampaň bola podľa politológov nevýrazná, dominovali jej vzájomné útoky kandidátov na županov a zápas koalície s opozíciou.

Volebné komisie nesmú poskytovať informácie o priebehu a výsledku volieb až do podpísania zápisnice o výsledku hlasovania. Viac o moratóriu zákon nehovorí.

Volebná kampaň ku krajským voľbám sa oficiálne začala 28. októbra o 7:00. Zákon upravuje len jej priebeh v obciach, ktoré vyhradili začiatkom októbra plochu na vylepovanie plagátov. Všetci kandidáti a kandidujúce strany mali na nich dostať rovnaký priestor. Verejnoprávne médiá nemuseli poskytnúť svoje vysielanie pre kampaň. Zákon o tom nehovorí. STV napriek tomu predstavovala kandidátov na župana a dala im priestor. Zákon pre krajské voľby nehovorí ani o politickej reklame. Rada pre vysielanie avizovala, že vysielanie politickej reklamy ku krajským voľbám bude považovať za porušenie zákona.

Županov a mestských poslancov volíme v sobotu 14. novembra od 7:00 do 22:00. Obec môže určiť začiatok volieb na skoršiu hodinu, voľby však aj tam skončia o 22:00. V krajoch, kde nezvolia predsedu, bude druhé kolo 28. novembra. Na Slovensku je 5 902 volebných okrskov a 90 volebných obvodov. Volič musí mať 18 rokov, musí byť občan SR alebo cudzinec s trvalým pobytom v obci. Voličské preukazy pre tieto voľby neplatia. Voliť môžete len v mieste trvalého bydliska. Oficiálne výsledky za všetky kraje zverejní Ústredná volebná komisia v nedeľu predpoludním.

Kampaň označili politológovia už skôr za mdlú; podľa nich zasiahla skôr väčšie mestá. Hlavnou témou bol zápas opozície s koalíciou, časté boli tiež osobné útoky kandidátov na županov. Účasť na sobotnom hlasovaní podľa nich neprekročí hranicu 20 percent, čo by bol iba mierny nárast oproti posledným voľbám v roku 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu