Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Budú sa vo voľbách zase kupovať hlasy?

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pokusy ovplyvniť voličov v deň volieb peniazmi, jedlom či alkoholom sa môžu zopakovať. V blížiacich sa regionálnych voľbách to pripúšťajú politológovia.

Sťažnosti na kupovanie hlasov zaznamenali volebné komisie v predchádzajúcich komunálnych či parlamentných voľbách; časť podozrení preverovala aj polícia. Voľby županov a poslancov krajských zastupiteľstiev budú 14. novembra, prípadné druhé kolo je naplánované s dvojtýždenným odstupom.

Podozrenia z kupovania hlasov najmä rómskych voličov sprevádzali napríklad komunálne voľby v decembri 2006; v Krompachoch mali aktivisti jedného z kandidátov ponúkať tamojším Rómom za hlas odovzdaný vo voľbách sto korún a alkohol, v Rožňave zas rozdávali balíčky s múkou, cestovinami a klobásou.

Podobné praktiky sa objavili aj v parlamentných voľbách v júni 2006; jeden z kandidátov na poslanca rozdával v Prešove poukazy na zľavu na nákup oblečenia, do rómskej osady v Letanovciach na Spiši zas politická strana poslala autobus a voličom za ich hlas ponúkala peniaze.

Ústredná volebná komisia v posledných parlamentných voľbách pritom konštatovala, že získavanie si priazne voličov v deň hlasovania nie je porušením zákona. Podľa členov vtedajšej komisie totiž nešlo o agitáciu priamo vo volebnej miestnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu