Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Parlament začal rokovať o návrhu rozpočtu

Národná rada
Národná rada (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Parlament dnes začal rokovať o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v predlohe počíta s rekordne vysokým schodkom 3,75 miliardy eur (112,97 miliardy Sk), plánuje však znížiť deficit verejných financií.

Materiál by mal v pléne prejsť podľa očakávaní bez výraznejších ťažkostí, keďže koalícia v ňom má pohodlnú väčšinu.

"Rozpočet, ktorý vláda predkladá, je zodpovedný. Konsoliduje verejné financie ambicióznejšie než si to vyžadujú naše záväzky," povedal v úvodnom slove k návrhu budúcoročného rozpočtu minister financií Ján Počiatek. Vláda chce skresať verejný deficit už v budúcom roku, keď mnohé krajiny ešte nechávajú dobiehať stimuly na tlmenie dôsledkov hospodárskej krízy, dodal.

Návrh štátneho rozpočtu na rok 2010 predpokladá rast príjmov na 12,53 miliardy eur (377,48 miliardy Sk), čo je o zhruba 14 percent viac ako po úprave tohtoročného rozpočtu. Výdavky majú rásť rýchlejšie, a to asi o 15 percent na 16,28 miliardy eur (490,45 miliardy Sk). Vládnu predlohu už skôr kritizovala opozícia. Kabinetu vyčítala, že napriek kríze neplánuje výraznejšie šetriť a zvyšuje zadlženosť krajiny.

Napriek zvýšeniu rozpočtového schodku počíta Ficov kabinet so stlačením deficitu verejných financií. Tie okrem hospodárenia štátu zahŕňajú aj výsledky samospráv, Sociálnej poisťovne či zdravotných poisťovní. Verejný schodok má v roku 2010 klesnúť na 5,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných odhadovaných 6,3 percenta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu