Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Parlament začal rokovať o odvolaní Štefanova

Igor Štefanov
Igor Štefanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci dnes podvečer začali na mimoriadnej schôdzi rokovať o návrhu opozície na odvolanie ministra výstavby Igora Štefanova (nominant SNS). Návrh na vyslovenie nedôvery predložili do parlamentu opozičné strany SDKÚ-DS, KDH a SMK, ktoré nominantovi SNS vyčítali zodpovednosť za kontroverzný tender v hodnote zhruba 120 miliónov eur (3,6 miliardy Sk). Poslanci budú o iniciatíve opozície hlasovať vo štvrtok predpoludním.

Štefanov čelí už tretiemu pokusu opozície o zosadenie z funkcie. Na odvolanie člena vlády je potrebných 76 hlasov zo 150-členného pléna, ktorými opozícia nedisponuje; koalícia má v parlamente pohodlnú väčšinu.

Ministra výstavby podržal po dnešnom rokovaní aj kabinet na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD), ktorý označil dôvody na odvolanie Štefanova za tendenčné a neopodstatnené. Pre spornú súťaž už pritom musel odstúpiť Štefanovov predchodca Marian Janušek (SNS).

"Jeho podpisy na faktúrach ho usvedčujú," povedal v rozprave poslanec Július Brocka (KDH). Opozícia ministrovi výstavby opakovane vyčítala, že ako generálny riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja za pôsobenia svojho predchodcu Janušeka podpisoval faktúry a objednávky.

Na obhajobu Štefanova vystúpili v úvode rozpravy jeho stranícki kolegovia zo SNS. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) v pléne zopakoval argumenty z vyhlásenia vlády, ktoré kabinet prijal na dnešnom zasadnutí. Vláda v ňom konštatovala, že minister výstavby neporušil zákon.

Štefanova sa zastal aj predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Za opakovanými návrhmi opozície o odvolanie Štefanova sú podľa neho snahy "očierniť SNS a jej nominantov". "Toto celé je politická agenda," dodal. Obhajoval tiež spôsob zverejnenia tendra.

Kontroverzná súťaž bola podľa kritikov v roku 2007 vypísaná iba krátky čas na ťažko prístupnej nástenke ministerstva; do súťaže sa prihlásil len jeden záujemca. Víťazom sa stalo konzorcium firiem, medzi ktorými boli aj spoločnosti údajne blízke predsedovi SNS Jánovi Slotovi. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) v minulosti označil proces verejného obstarávania za netransparentný, pochybenia pri súťaži konštatoval aj Úrad pre verejné obstarávanie. Európska komisia zas pred časom vyhlásila, že Slovensku sumu vyplatenú v spornom tendri nepreplatí. Z tendra bolo až do jeho zrušenia vyplatených 11 miliónov eur (331,38 milióna Sk), súťažou sa bude opäť zaoberať NKÚ. Fico nedávno vyhlásil, že ak NKÚ zistí nesprávne použitie peňazí, Štefanova nechá odvolať.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu