Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Opozícii neprešiel žiadny návrh na odvolanie, bolo ich 12

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Opozícii sa ani tretí krát nepodarilo odvolať ministra výstavby Igora Štefanova. Vyčítala mu nástenkový tender. Opozičníci so svojimi návrhmi na odvolanie ešte ani raz neboli úspešní.

13. apríla 2007 - Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD) úspešne odolal ako prvý člen Ficovej vlády pokusu o odvolanie. Opozícia chcela Jahnátka odvolať za jeho výroky, v ktorých pripustil oprávnenosť úplatkov zahraničným firmám pri dohadovaní kontraktov so štátnymi zbrojovkami.

5. septembra 2007 - Opozícia nezískala dosť hlasov na vyslovenie nedôvery ministerke práce Viere Tomanovej (Smer-SD). Vyčítali jej zásahy do druhého piliera a dotácie organizácii Privilégium, v ktorej predtým pracovala a ktorá mala nedoplatky na daniach.

6. decembra 2007 - Parlament odmietol návrh na odvolanie premiéra. Opozícia ale schôdzu bojkotovala. Nepáčilo sa jej, že šéf parlamentu Pavol Paška ju zvolal na večernú hodinu. Odvolávať sa malo pre sporné prevody lukratívnych pozemkov pod Vysokými Tatrami z Pozemkového fondu.

22. januára 2008 - Fico odolal aj ďalšiemu pokusu opozície o zosadenie, ktorá ho podobne ako v decembri kritizovala za sporné prevody pôdy na pozemkovom fonde. Hlasovaniu deň predtým predchádzalo nočné rokovanie.

25. júna 2008 - Neúspešne sa v parlamente skončil návrh na odvolanie ministra financií Jána Počiatka (nominant Smeru-SD). Riešila sa kauza údajného úniku dôverných informácií o kurze koruny, na ktorom vraj zarobili finančné skupiny.

4. septembra 2008 - Opozícii neprešiel v parlamente návrh na odvolanie ministra spravodlivosti Štefana Harabina (nominant ĽS-HZDS) pre jeho údajné priateľské kontakty s mužom, ktorý bol v minulosti podozrivý z vedenia drogového gangu.

3. decembra 2008 - Minister financií Ján Počiatek opäť obstál v hlasovaní o vyslovení nedôvery. Opozícia mu vyčítala uzavretie dohody medzi národnou lotériovou spoločnosťou Tipos a cyperskou firmou Lemikon Limited, podľa ktorej mal Tipos po prehratom súdnom spore vyplatiť zhruba dve miliardy korún.

9. decembra 2008 - Parlament odmietol opozičný návrh na odvolanie ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS). Minister čelil výčitkám pre spornú zákazku v prospech firiem údajne blízkych vládnej Slovenskej národnej strane.

22. apríla 2009 - Minister výstavby Igor Štefanov (nominant SNS) v parlamente odolal pokusu o odvolanie z funkcie. Ministrov odchod žiadala opozícia pre jeho údajnú zodpovednosť za sporný nástenkový tender.

20. mája 2009 - Opozícia sa pokúsila po mesiaci opäť odvolať ministra výstavby. V parlamente však neuspeli.

15. októbra 2009 - Ministerka spravodlivosti Viera Petríková (nominantka ĽS-HZDS) odolala opozičnému pokusu o jej odvolanie. Opozícia odchod ministerky žiadala pre zlý stav justície a trestanie sudcov za ich kritické názory.

29. októbra 2009 – Minister Igor Štefanov ustál aj tretí pokus o jeho odvolanie. Opäť pre nástenkový tender.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu