Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V parlamente sú až dva rozpočty, na 2010 aj 2009!

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Najdôležitejší zákon roka návrh štátneho rozpočtu na rok 2010 je už v parlamente. Poslanci o ňom musia rozhodnúť do konca októbra. Stihli sa pohádať, ale kvôli rozpočtu na tento rok.

Minister financií Ján Počiatek chce zrýchlene upraviť aj tohtoročný rozpočet. Kvôli kríze. Opozícii sa nepáči, že je to neskoro a návrh považuje za zlý a škodlivý. Za úpravami vidno nekoncepčnosť, nemohúcnosť a hystériu. „Je to antilogické, najprv vláda schváli návrh rozpočtu na rok 2010 a až potom predkladá zrevidovaný rozpočet na rok 2009,“ podotkol Iván Farkas z SMK.

Počiatek pripomenul, že s deficitom a verejným dlhom sa boria aj iné krajiny. Rozpočet na rok 2010 vraj koalícia bez väčších zmien. Chce navýšiť rozpočet Slovenskej akadémie vied o desať miliónov eur. Podľa opozície iba rastie zadlženosť krajiny a klesajú výdavky na vzdelávanie a vedu.

Schodok štátneho rozpočtu na rok 2010 by mal byť 3,75 miliardy eur. Príjmy štátu majú byť 12,53 miliardy eur a výdavky 16,28 miliardy eur. Z rozpočtu ale aj eurofondov by si mali polepšiť rezorty výstavby, pôdohospodárstva a hospodárstva. Priorita sú vraj zdravotníctvo, školstvo a sociálne veci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu