Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Združenie sudcov odmietlo trestanie sudcov za ich názor

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Sudcovia by nemali byť disciplinárne stíhaní za prejavenie svojho názoru. Vo vyhlásení to uviedla celorepubliková rada Združenia sudcov Slovenska, ktoré je najväčšou stavovskou organizáciou sudcov v krajine. Opozícia aj médiá pred časom upozornili na stíhanie sudcov za ich postoje.

Súčasný stav súdnictva kritizovali v posledných týždňoch viacerí sudcovia v stanovisku Päť viet, ktorí tak podľa združenia vyjadrili svoj osobný názor. "Právo slobodne vyjadriť svoj názor je (...) garantované Ústavou SR, a preto sudcu nemožno disciplinárne stíhať za vyjadrenie kritických názorov na pomery v justícii," uviedlo združenie vo vyhlásení, ktoré poskytla prezidentka organizácie Jarmila Sopková Maximová.

Združenie podľa nej znepokojilo, že za závažné disciplinárne previnenie sa môže považovať, ak sudca vyjadrí svoj názor v médiách, alebo si len plní občiansku povinnosť vypovedať ako svedok. Opozícia i niektoré médiá v uplynulých týždňoch obvinili predsedu Najvyššieho súdu a exministra spravodlivosti Štefana Harabina, že disciplinárne konania zneužíva voči svojim oponentom. Harabin to odmietol, podľa neho boli niektorí sudcovia stíhaní za chyby a prieťahy v konaniach.

O podozreniach sa začalo hovoriť v lete po tom, čo disciplinárny senát potrestal preložením sudkyňu Krajského súdu v Bratislave Annu Benešovú. Tá tvrdila, že ju potrestali za jej postup v prípade, kde sa súdil Harabin. Súdna rada, ktorej Harabin predsedá, tiež pozastavila výkon funkcie sudcovi Najvyššieho súdu Petrovi Paludovi. Ten má s Harabinom niekoľko osobných sporov z minulosti. Paluda neskôr podpísal otvorený list proti Harabinovi, podal na neho aj trestné oznámenie.

Ďalšej jeho kritičke Jane Dubovcovej z Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorá pôsobila na ministerstve spravodlivosti za minulej vlády, hrozili tiež sankcie. Napokon však bolo konanie proti nej zastavené. Združenie sudcov preto vyzvalo, aby disciplinárne senáty rozhodovali nezávisle. "Ich rozhodnutia môžu byť predmetom verejnej diskusie a kritiky, nemali by však byť už vopred spochybňované ani ovplyvňované, a to žiadnou zo sporových strán," poznamenalo. Združenie však podotklo, že každý sudca by sa mal zdržať vyjadrení, ktoré by mohli vyvolať nedôveru občanov v nezávislé súdy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu