Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Lipšic: Mečiarova beseda o justícii je dôkazom, kto ju ovláda

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Daniel Lipšic tvrdí, že ak mal dnes tlačovú besedu o stave súdnictva Mečiar a nie ministerka spravodlivosti Viera Petríková, "svedčí to o tom, kto skutočne ovláda justíciu vďaka koaličnej zmluve s Robertom Ficom". Lipšic odmieta, že by sa z politických dôvodov zúčastňoval na útoku na tretí pilier moci.

 "Vždy budem obhajovať slušných a čestných sudcov proti tým, ktorí sú skorumpovaní," uviedol Lipšic, podľa ktorého sú slušní sudcovia zastrašovaní za prejavenie názoru. Ako dodal, "v súčasnosti je veľmi vážna situácia v justícii, v mnohých rozhodnutiach trestných súdov sú prepustení nebezpeční zločinci na slobodu a ministerstvo spravodlivosti nekoná". Lipšic uvádza, že on ako minister v takých prípadoch vždy konal, podával mimoriadne opravné prostriedky, ktoré bývali úspešné. "Naviac, v mnohých civilných konaniach sú uprednostňované spory politikov a ostatní občania na súdne rozhodnutia čakajú roky," povedal Lipšic.

Súčasné poukazovanie na stav justície je podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara "organizovaný útok na tretí pilier moci“. Podľa lídra najmenšej vládnej strany sa ním zaoberajú predovšetkým Daniel Lipšic z KDH a Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS. Dôvody ich konania majú politický charakter, tvrdí Mečiar a dodáva, že opäť sa „úspechy zamlčujú a niektoré nedostatky sú zveličené". KDH aj SDKÚ hrajú o budúcu vládu, myslí si Mečiar, podľa ktorého je tu snaha zdiskreditovať ĽS-HZDS, aby ostal Smer-SD po parlamentných voľbách sám a musel rokovať o nových politických partneroch.

Mečiar je presvedčený, že súdy sú schopné obnoviť sa zvnútra, nepotrebujú zasahovať zvonku. O tých sudcoch, ktorí kritizujú súčasný stav si myslí, že sa vydali po tenkom ľade služby stranám, tenkom ľade sebazáchrany. „Časť pochopí, vráti sa k plneniu povinností a odvrátia sa od tých, čo nepodávajú výkon," povedal Mečiar. Podľa neho je atmosféra strachu v justícii, ako o nej niektorí sudcovia hovoria, omylom. „Ak si strašidlo vymyslím a začnem sa ho báť, tak je to vec nie pre právo, ale pre psychológov,“ povedal Mečiar.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu