Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NATO sa chce viac sústrediť na výcvik afganských síl

Stretnutie ministrov obrany členských krajín NATO v Bratislave
Stretnutie ministrov obrany členských krajín NATO v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Severoatlantická aliancia chce viac pracovať na výcviku afganských bezpečnostných síl, aby v budúcnosti krajina sama dokázala vzdorovať povstalcom. Po neformálnej schôdzke ministrov obrany štátov NATO to povedal generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen.

Afganistan čelí čoraz častejším útokom bojovníkov z radov Talibanu. Žiadne rozhodnutie o navýšení počtu medzinárodných síl v krajine však dnes podľa očakávania nepadlo.

"Jedinou cestou, ako zabezpečiť, aby sa Afganistan znovu nestal útočiskom pre terorizmu, je urobiť ho dosť silným, aby odolával povstalcom," poznamenal stretnutí Rasmussen, podľa ktorého tento pohľad zdieľajú aj ministri štátov aliancie. "Medzinárodné spoločenstvo musí investovať do posilňovania afganskej schopnosti vybojovať svoj boj," dodal. Podľa šéfa aliancie je potrebné posilniť výcvikovú misiu NATO v krajine, ktorá bude potrebovať viac peňazí a viac výcvikových tímov.

NATO by podľa neho malo začať uvažovať a pripravovať plán aj na postupné odovzdávanie právomocí v oblasti bezpečnosti domácim silám. Rasmussen však upozornil, že sa to neuskutoční hneď, keďže na to afganská armáda a polícia nie sú ešte pripravené. Viac bude musieť urobiť i nová afganská vláda, ktorá vznikne po druhom kole novembrových prezidentských volieb. Upozornil však, že NATO sa ani potom z krajiny nestiahne.

Podľa očakávania na bratislavskej schôdzke nepadlo žiadne rozhodnutie o navýšení počtu vojakov v medzinárodnej misii ISAF. USA majú na boj proti islamským radikálom nasadených v Afganistane asi 65.000 vojakov, ostatné štáty NATO dohromady zhruba 35.000 vrátane viac ako dvoch stoviek Slovákov. Naopak, niektoré krajiny, Dánsko, Holandsko a Nemecko, dali najavo, že posielanie ďalších síl do strednej Ázie nemajú na programe dňa.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu