Piatok24. máj 2024, meniny má Ela, Vanesa, zajtra Urban

V Bratislave vyvrcholí stretnutie zástupcov krajín NATO

Anders Fogh Rasmussen diskutuje s francúzskym generálom Stephanom Abrialom
Anders Fogh Rasmussen diskutuje s francúzskym generálom Stephanom Abrialom

BRATISLAVA - V Bratislave dnes vyvrcholí neformálne stretnutie ministrov obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie. Ministri by podľa očakávaní mali prerokovať najmä ďalší postup NATO v Afganistane, možnosti spolupráce aliancie s Ruskom či nový zámer Spojených štátov na vybudovanie protiraketovej obrany.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen už vo štvrtok vyhlásil, že aliancia by naďalej mala pokračovať v misii v Afganistane. Bez stability v tejto časti Ázie sa podľa neho môže zhoršiť aj situácia v Európe. Uvoľnený priestor v Afganistane by totiž mohli využiť teroristi. V poslednom čase sa navyše zintenzívnili útoky povstalcov v Pakisatne.

Počas štvrtka sa hovorilo aj o možnosti zbližovania aliancie s Ruskom. Cestu k lepšej spolupráci otvorili podľa Rasmussena aj Spojené štáty, ktoré sa vzdali zámeru vybudovať časti obranného systému proti raketám dlhého doletu v Česku a Poľsku.

Neformálne stretnutie ministrov obrany krajín NATO zasiahlo aj do života bežných Bratislavčanov. Schôdzka si vyžiadala špeciálne bezpečnostné opatrenia a viaceré dopravné obmedzenia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu