Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Seagle Air je bez peňazí, od polnoci nelieta

Lietadlo Seagle Air
Lietadlo Seagle Air (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenská letecká spoločnosť Seagle Air od polnoci pozastavila lety na najbližšie obdobie pre nedostatok peňazí. Informoval generálny riaditeľ aerolínií Peter Hanák. Seagle Air využívali slovenské aj české cestovné kancelárie na charterovú dopravu.

"Dôvodom tohto rozhodnutia je fakt, že do tejto chvíle nebola naplnená zmluva zo strany talianskeho partnera Skyone Italy Airlines o využití lietadiel našej spoločnosti na lety z Talianska," uviedol Hanák vo vyhlásení. Talianska spoločnosť podľa neho nesplnila svoje finančné dohody, ktoré vyplývali z uzavretej zmluvy. "O tejto situácii sme už informovali všetky cestovné kancelárie, s ktorými máme uzavreté zmluvy," dodalí.

Zatiaľ nie je známy počet turistov, ktorí sú v súčasnosti v zahraničí a mali by sa vrátiť do vlasti so Seagle Air, ani počet cestujúcich, ktorí s aerolíniami mali v najbližšom čase vycestovať. Podrobnosti by mala spoločnosť poskytnúť v piatok.

"Cestovné kancelárie na Slovensku majú viaceré alternatívne plány, ako situáciu riešiť," citoval portál Sme.sk viceprezidenta Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Pavla Komoru.

Pozastavenie letov by podľa neho nemuselo spôsobiť vážnejšie problémy. "Máme tu spoločnosť AirSlovakia alebo České aerolínie. Vylúčená nie je ani možnosť, že do niektorých destinácií budú lietať tamojšie aerolínie. Napríklad Bulharsko," dodal.

Seagle Air vznikol v roku 1995 a zo začiatku prevádzkoval súkromnú leteckú školu a menšie lietadlá pre nepravidelnú dopravu. Charterovú prepravu spoločnosť zabezpečuje od roku 2007. Koncom septembra aerolínie ohlásili, že by chceli podnikať aj v Česku a umiestniť tam jedno lietadlo. Aerolínie majú v súčasnosti šesť lietadiel Airbus a Boeing.

Na Slovensku Seagle Air poskytuje služby viacerým veľkým cestovným kanceláriám, podľa štatistík bratislavského letiska je tretím najväčším prepravcom. Za prvých deväť mesiacov roka spoločnosť z Bratislavy prepravila takmer 230.000 cestujúcich.

Začiatkom septembra skrachovali na Slovensku pre nedostatok peňazí nízkonákladové aerolínie SkyEurope Airlines. Pred pádom im nepomohla ani ochrana pred veriteľmi a ozdravný proces, ktoré pôvodne povolil súd. Klientom SkyEurope zostalo asi 280.000 leteniek, ktoré už nevyužijú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu