Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vietor a sneh v Tatrách poškodili tisícky stromov

Husté sneženie a silný vietor komplikovali aj dopravu.
Husté sneženie a silný vietor komplikovali aj dopravu. (Zdroj: SITA)

POPRAD – Sneh a vietor počas minulotýždňovej kalamity poškodili v Tatranskom národnom parku v správe Štátnych lesov TANAP takmer 10 000 stromov.

Najviac škôd spôsobil vietor v centrálnej časti národného parku v ochrannom obvode Vyšné Hágy a v Západných Tatrách v Oraviciach. Nezamrznutá pôda a lístie na stromoch boli príčinou, prečo sneh lámal a vietor vyvracal listnaté stromy. Najväčšie škody spôsobené snehom zaznamenali lesníci v lesných porastoch okolo Podspádov a Tatranskej Javoriny. „Išlo zväčša o rozptýlenú kalamitu, teda ojedinele vyvrátené či zlomené stromy. Tie z nich, ku ktorým je prístup a nachádzajú sa v nižších stupňoch ochrany prírody, budú asanované,“ uviedol námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP Pavol Fabian. Väčšinu smrekov použijú lesníci na jar budúceho roka ako lapáky na odchyt podkôrneho hmyzu. Neskôr ich odkôrnia a drevo ponechajú na mieste.

V minulom roku vietor a sneh poškodili v lesných porastoch Tatranského národného parku v správe Štátnych lesov TANAP viac ako 72 000 stromov. V prvom polroku tohto roka poškodil vietor a sneh takmer 22 000 stromov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu