Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sneh prišiel skoro, priniesol problémy, lyžiarov potešil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: isifa)

KOŠICE - Výpadky v dodávkach elektriny a problémy v doprave, ktoré tento týždeň spôsobil silný vietor a sneh, sa zatiaľ nepodarilo úplne odstrániť. Najviac postihnuté sú obce na Kysuciach, v Klokočove trvá mimoriadna situácia. Vo Vysokých Tatrách naďalej nepremávajú električky, na horách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

Chladné počasie si vyžiadalo aj prvú obeť, v Trnave zomrela bezdomovkyňa. "Stále trvá mimoriadna situácia, časti obce sú bez prúdu, nepretržite odhŕňame sneh z ciest," povedal dnes starosta obce Klokočov Ľuboš Stríž. V obci v okrese Čadca počas týždňa napadla takmer metrová vrstva snehu, obec napríklad musela zrušiť vyučovanie v škole. Klokočov, ktorý má asi 2500 obyvateľov, tvorí deväť osád. Obec má 119 kilometrov ciest.

Sneh podľa Stríža poškodil elektrické vedenia, miestny rozhlas a škody napáchali aj na ovocných stromoch. Desiatky centimetrov snehu komplikujú život aj v neďalekom Makove. V obci je kalamitná situácia, podľa starostu Mariána Masnicu 70-centimetrová vrstva snehu poškodila najmä stromy v záhradách, v škole sa jeden deň neučilo. Pre polámané stromy a strhnuté vedenia stále nepremávajú tatranské električky a ozubnica.

Železnice Slovenskej republiky podľa hovorkyne Dany Hurtovej zatiaľ nevedia spresniť, ako dlho ešte oprava trate potrvá. Horská záchranná služba (HZS) naďalej neodporúča turistom pohyb vo vysokohorskom prostredí. Na horách môže byť až meter snehu, vo Vysokých a Západný Tatrách a Malej Fatre je zvýšené lavínové nebezpečenstvo.

Masy snehu sa môžu podľa HZS odtrhnúť už pri malom mechanickom zaťažení Chladné počasie uplynulých dní je podľa meteorológov netypické. V Trnave dnes pravdepodobne na podchladenie zomrela 42-ročná bezdomovkyňa. Na nečakaný sneh zareagovali prevádzkovatelia lyžiarskych stredísk. Niektoré už počas najbližšieho víkendu odštartujú lyžiarsku sezónu. Náhly príchod zimy trápi aj okolité krajiny.

V Česku sú napríklad problémy s dodávkami elektriny, neprejazdné sú niektoré železničné trate, v Prahe zomrel na podchladenie bezdomovec. V Poľsku a v susedných regiónoch Nemecka sú pre návaly snehu problémy s dopravou a dodávkami elektriny. Stále chladné počasie avšak už menšiu oblačnosť očakávajú meteorológovia aj v sobotu. Vo vyšších polohách sa môže opakovať sneženie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu