Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Opozícia sa pokúsi odvolať ministra výstavby Štefanova

Minister výstavby Igor Štefanov
Minister výstavby Igor Štefanov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Opozičné SDKÚ-DS a KDH podajú v parlamente návrh na odvolanie ministra výstavby Igora Štefanova. Vyčítajú mu prešľapy v kontroverznom tendri za zhruba 120 miliónov eur (3,6 miliardy Sk).

Štefanov pokusu opozície o odvolanie z funkcie už dvakrát odolal, koaličné strany majú totiž v parlamente pohodlnú väčšinu.

"Chceme v tomto týždni iniciovať zvolanie osobitnej schôdze za účelom vyslovenia nedôvery ministrovi výstavby a regionálneho rozvoja," povedal dnes novinárom šéf kresťanských demokratov Ján Figeľ po schôdzke predstaviteľov SDKÚ-DS a KDH.

Tender stál kreslo prechádzajúceho ministra výstavby Mariana Janušeka. Podľa opozície je za súťaž zodpovedný aj Štefanov, ktorý v minulosti na ministerstve zastával vyššiu funkciu.

Ministerstvo výstavby kontroverzný tender, ktorý vyhrali firmy údajne blízke SNS, už skôr zrušilo. V súťaži však bolo vyplatených 11 miliónov eur (331,38 milióna Sk). Pochybenia v tendri v minulosti zistil Najvyšší kontrolný úrad aj Úrad pre verejné obstarávanie. Európska únia zase oznámila, že náklady zo súťaže Slovensku nepreplatí. Tender by mal opäť preveriť NKÚ. Pemiér Robert Fico nedávno vyhlásil, že ak úrad odhalí vo výberovom konaní prešľapy, ministra nechá odvolať.

Kritici tendru na služby súvisiace s fondmi EÚ vyčítali, že informácie o ňom boli vypísané len niekoľko dní v roku 2007 na ťažko prístupnej nástenke ministerstva. Vo víťaznom konzorciu pôsobili aj firmy Zamedia a Avocat považované za blízke SNS. Okrem konzorcia sa do súťaže nikto neprihlásil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu