Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Fico pohrozil Štefanovovi, nástenkový tender opäť na NKÚ

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Peniazmi vyplatenými zo sporného takzvaného nástenkového tendra na ministerstve výstavby sa bude opäť zaoberať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Novinárom to dnes povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Z tendra za 3,6 miliardy Sk (119,5 milióna eur) bolo vyplatených 11 miliónov eur (331,38 milióna Sk). Fico zároveň pohrozil, že ak úrad zistí, že peniaze neboli použité správne, odvolá ministra výstavby Igora Štefanova (nominant SNS).

"Musíme preskúmať, či peniaze zo štátneho rozpočtu boli použité účelne. Ak neboli použité účelne, tak bude z toho vyvodená personálna zodpovednosť," vyhlásil Fico. NKÚ pritom už nezrovnalosti v minulosti v tendri zistil. Podľa skorších vyjadrení úradu bol proces verejného obstarávania na služby netransparentný. Pochybenia pri súťaži našiel pred časom aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Európska komisia tento týždeň potvrdila, že Slovensku sumu vyplatenú v spornom tendri nepreplatí, štát podľa Štefanova sám stiahol žiadosť. Minister však novinárom tvrdil, že o peniaze štát nepríde. "Tieto prostriedky môže Slovenská republika využiť v plnej výške (...) a tieto prostriedky budú využité na iné výdavky, ktoré by boli ináč hradené zo štátneho rozpočtu," tvrdil. Peniaze sa podľa neho presunú na projekty, ktoré už boli zrealizované. "Tie prostriedky sa nahradia z kapitoly ministerstva a zo štátneho rozpočtu za projekty, ktoré museli byť zaplatené, ale nebolo z europeňazí na ne už dostatok zdrojov," dodal.

Minister tiež zdôraznil, že nevidí dôvod na odchod z funkcie, keďže tender bol vraj transparentný. "Nemienim tento svoj názor zmeniť," dodal.

Kritici tendru na služby súvisiace s fondmi EÚ vyčítali, že informácie o ňom boli vypísané len niekoľko dní v roku 2007 na ťažko prístupnej nástenke ministerstva. Vo víťaznom konzorciu pôsobili aj firmy Zamedia a Avocat považované za blízke SNS Jána Slotu. Okrem konzorcia sa do súťaže nikto neprihlásil. Ministerstvo výstavby neskôr zmluvu po nariadení vlády zrušilo. Pre súťaž prišiel o kreslo ministra Štefanovov predchodca Marian Janušek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu