Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Štefanov informoval Fica o tendri ústne!

Igor Štefanov
Igor Štefanov

BRATISLAVA - Minister výstavby a regionálneho rozvoja Igor Štefanov tvrdí, že o prehľade finančného plnenia tzv. nástenkového tendra informoval premiéra Roberta Fica ústne, "informácie čerpal z poznámok, ktoré mal pripravené v písomnej forme".

Premiér začiatkom júla v Slovenskom rozhlase vyhlásil niečo iné. "Tá informácia je... samozrejme, že to mám v písomnej podobe," uviedol v rozhlase Fico. Rozpor premiér zatiaľ nevysvetlil. Ministerstvo sa dohodlo s víťazným konzorciom firiem, blízkych predsedovi SNS Jánovi Slotovi, na zrušení zmluvy, pričom časť peňazí v tendri už bola vyplatená. Denník Sme už skôr informoval, že bolo vyplatených minimálne 11,6 milióna €.

Premiér žiadal analýzu, či boli tieto prostriedky použité efektívne. Štefanov dnes po rokovaní s premiérom a zástupcami obci povedal, že Fica o ich využití informoval ústne. "Nie, písomne nie," uviedol. "Spomínané informácie si premiér od ministra vyžiadal, minister teda predpokladá, že tieto poznámky mal premiér na mysli, keď informoval o písomnej forme," reagovala dnes vo vyhlásení hovorkyňa ministerstva výstavby Linda Vaškovičová.

Uviedla, že Štefanov odmieta akékoľvek ďalšie špekulácie o forme podania informácie. Podľa TA3 ministerstvo už v júni tvrdilo, že analýzu poslalo na Úrad vlády. Tzv. nástenkový tender ministerstva výstavby za 119,5 mil. € na poskytovanie služieb pri čerpaní eurofondov považuje Štefanov za uzavretú vec.

Tvrdí, že čaká len na reakciu Bruselu. Súťaž už stála kreslo ministra výstavby Mariana Janušeka (SNS). Tender dlhodobo kritizuje opozícia, ministerstvu vyčíta najmä to, že oznámenie o súťaži pred dvoma rokmi vypísal rezort na nástenke vo svojej budove. Viaceré pochybenia v tendri zistili Úrad pre verejné obstarávanie i Najvyšší kontrolný úrad.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu