Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Fico: SDKÚ sa snaží zbaviť zodpovednosti za straty v eurofondoch

Robert Fico
Robert Fico

BRATISLAVA - Predseda vlády Robert Fico odmieta obvinenia, ktoré na jeho adresu v súvislosti s čerpaním eurofondov vyslovil poslanec za SDKÚ-DS Pavol Prokopovič.

"Sú zúfalým pokusom zbaviť sa zodpovednosti za straty, ktoré Slovensko utrpelo pri zlom čerpaní "eurofondov" v rokoch 2004 - 2006. Údaje, ktoré dnes premiér zverejnil na tlačovej konferencii, vychádzali z auditov, ktorými bolo kontrolované čerpanie v predchádzajúcom volebnom období v SR," uviedol riaditeľ Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR Braňo Ondruš. Zodpovednosť za stratu 100 mil. eur z eurofondov v rámci programovacieho obdobia 2004 - 2006 tak podľa jeho slov leží plne na pleciach ministrov vlády Mikuláša

Tvrdenia predsedu vlády o tom, že Slovensko príde pre pochybenia predchádzajúcej vlády o zhruba 100 mil. eur z eurofondov, označil poslanec SDKÚ-DS Pavol Prokopovič za klamstvo. Premiér Robert Fico sa podľa jeho slov týmto nehoráznym klamstvom snaží zakryť skutočné problémy. "Klamstvá a lož sa stali jeho pomaly už pracovnou metódou na to, aby odpútal pozornosť od problémov, ktoré nevie riešiť," reagoval na obvinenia predsedu vlády Prokopovič.

Premiér podľa Prokopoviča pri kritike minulej vlády účelovo použil programovacie obdobie rokov 2004 až 2006, pričom prostriedky z tohto obdobia sa čerpali až do konca júna tohto roka. Rovnako podľa Prokopoviča nie je známe, ktorých konkrétnych projektov by sa výhrady premiéra mali týkať. Pripomenul pritom, že súčasná vláda v roku 2007 prijala akčný plán na odstránenie nedostatkov pri čerpaní eurofondov, na základe ktorého mohla v prípade podozrenia použiť prostriedky z eurofondov na iné účely.

V súvislosti s obvinením premiéra, že minulá vláda mala informácie o výhradách Európskej únie už v roku 2005 a nekonala, Prokopovič uviedol, že v spomínanom roku sa prostriedky ešte len začínali čerpať a prvé upozornenia prišli až v roku 2007. Poukázal pritom aj napríklad na čerpanie prostriedkov z Kohézneho fondu, z ktorého minulá vláda Mikuláša Dzurindu podľa jeho slov vyčerpala zhruba 20 % prostriedkov a zvyšok až súčasná vláda.

Premiér Robert Fico v piatok kritizoval predchádzajúcu vládu za to, že bola Európskou úniou upozorňovaná na nedostatky pri čerpaní eurofondov, avšak nevyvodzovala zodpovednosť. Slovensko tak príde z eurofondov podľa premiéra zhruba o 100 mil. eur. Keďže prostriedky z fondov už boli použité na konkrétne projekty, vláda ich bude musieť vykryť z rozpočtu. "Toto je korekcia, ktorú bude musieť zvládnuť štátny rozpočet,“ konštatoval premiér Fico s tým, že v rozpočte je vytvorená rezerva, ktorá túto sumu dokáže zvládnuť.

O pochybeniach predchádzajúcej vlády podľa Fica hovoria závery audítorských misií Európskej komisie, ako aj Európskeho súdneho dvora. Premiér minulú vládu kritizuje predovšetkým za to, že aj keď o pochybeniach vedela už v roku 2005, nič neurobila. "Zle nastavené kontrolné systémy, mimoriadne nízka odborná úroveň pripravovaných projektov a rozhodovanie o týchto projektoch, nevyužitie dostupných kapacít, absencia monitorovania a vyhodnocovania projektov, omeškania spracovávania a predkladania projektov," vymenoval niektoré zo zistených nedostatkov Fico. Pripomenul pritom, že tieto nedostatky musela riešiť po nástupe až súčasná vláda.

Premiér Fico však zároveň pripúšťa, že určité korekcie v rámci čerpania eurofondov Európska únia robí aj voči ostatným štátom. "Nie je možné, aby táto vláda bola kritizovaná predstaviteľmi predchádzajúcej vlády za neexistujúce veci, a pritom sami sú zodpovední za sumu od 90 do 110 mil. eur, ktoré budeme musieť zaplatiť," uviedol premiér v súvislosti s dôvodom otvorenia tejto témy.

Informáciu o tom, že Slovensko bude pravdepodobne musieť pre pochybné tendre vrátiť časť peňazí z eurofondov, potvrdili v úvode tohto týždňa pre spravodajskú televíziu TA3 predseda Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal aj ministerstvo financií. Medzi najväčšie nedostatky, ktoré zistili audítori Európskej únie, pritom patrili dodatky k uzatvoreným zmluvám. Podľa Bélu Angyala ich totiž neuznávali. "Pozerali na to ako na rokovacie konanie bez zverejnenia, čiže ako by to bolo bez súťaže," povedal Angyal. Zároveň upozornil, že problémy pretrvávajú dodnes a tak by mohla komisia žiadať finančné korekcie aj v budúcnosti.

V rámci prvého programového obdobia za roky 2004 až 2006 čerpalo Slovensko z eurofondov ku koncu augusta tohto roka prostriedky vo výške 1,212 mld. eur. V porovnaní s celkovým záväzkom 1,169 mld. eur to predstavuje čerpanie na úrovni 103,86 %. Čerpanie nad rámec 100 % bolo umožnené z dôvodu eliminácie negatívneho dopadu posilňovania kurzu slovenskej koruny voči euru. Z viac ako 11 mld. eur, ktoré môže Slovensko čerpať z eurofondov v rámci nového programového obdobia, sa zatiaľ vyčerpalo 1,07 % prostriedkov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu