Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mladík na úteku z psychiatrie zabil starenku, je vo väzbe!

ilustračné foto
ilustračné foto

NITRA – Psychiatrický pacient, ktorý v pondelok na úteku vraždil, je už v nitrianskej väznici. Okresný súd rozhodol o jeho vzatí do väzby v utorok večer. Martin K. (18) z Topoľčian ušiel z Psychiatrickej nemocnice Veľké Zálužie a v dedine bez príčiny na smrť dobil 80-ročnú starenku jej vlastnou francúzskou barlou.

Našli ju policajti po tom, čo fyzicky napadol aj jej susedu. Tej prišli na pomoc dvaja muži z obce a páchateľa zadržali do príchodu polície. Martin K. si na skutok nepamätal a na polícii nebol schopný vypovedať.

Polícia ho chcela umiestniť späť na psychiatriu, nemocnica ho však odmietla prijať, pretože predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pacientov aj personál.

Jeho trestnú zodpovednosť preukáže vyšetrovanie na základe lekárskych posudkov. Vyšetrovateľ už začal trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu vraždy a pokusu o vraždu, za čo mu hrozí väzenie na 20 až 25 rokov.

“Väzba v jeho veci môže trvať 48 mesiacov, keďže je stíhaný za obzvlášť závažný zločin,” uviedla hovorkyňa súdu Zuzana Michalová. Dovtedy by mal súd právoplatne rozhodnúť o jeho ďalšom osude, inak pôjde na slobodu.

Ako povedala riaditeľka Psychiatrickej nemocnice Veľké Zálužie Mária Kabátová, polícia má k dispozícii znalcov - psychiatrov, ktorí s veľkou pravdepodobnosťou odporučia ochrannú liečbu. Tá sa vykonáva podľa miesta bydliska, čiže Martin K. patrí do Veľkého Zálužia. “My sa tomu bránime, pretože toto je prostredie civilnej nemocnice a vôbec nie sme pripravení zvládať takúto agresivitu,” uviedla Kabátová. Apeluje na urýchlený vznik detenčného ústavu, teda väzenia pre psychicky chorých, kde sú okrem zdravotníckeho personálu aj bachari. Vláda schválila, že takýto ústav bude v Hronovciach v okrese Levice.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu