Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Súdne prieťahy stále problémom, objavil sa aj 30-ročný prípad

BRATISLAVA - Prieťahy v súdnych konaniach sú stále terčom sťažností občanov. Úrad verejného ochrancu práv zaznamenal od marca 2008 do začiatku februára tohto roku 104 takýchto prípadov, čo predstavovalo takmer polovicu zo všetkých preukázaných porušení základných práv a slobôd. Objavil i prípad, keď sa dedič nedočkal právoplatného rozhodnutia takmer 30 rokov.

Prípad sa ťahal od roku 1978, dedičom bol muž, ktorý emigroval do Nemecka. Na súde sa okrem iného stratil spis a právoplatne sa podarilo rozhodnúť až v roku 2008. "S takým dlhým zbytočným prieťahom sme sa nestretli," povedal ombudsman Pavel Kandráč. "Stretli sme sa už so zbytočnými prieťahmi, ktoré boli nad päť, nad desať, aj nad 15 rokov," doplnil.

Kandráč označil prieťahy na súdoch za "staronový problém" a pripustil, že niektoré súdy nie sú dostatočne personálne obsadené. Viac ako stovku preukázaných porušení základných práv a slobôd prieťahmi na súdoch zaznamenal úrad aj v predchádzajúcich rokoch. V období od začiatku marca 2007 do konca februára 2008 ich napočítal 109, rok predtým ich bolo 125.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu