Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Viac ako 100 sudcov vo výzve kritizuje stav súdnictva

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Viac ako 100 z približne 1200 sudcov podpísalo vyhlásenie, v ktorom kritizujú stav súdnictva. Sudcovia podľa nich pracujú v strachu a neslobode. Novinárov dnes o tom informovali signatári dokumentu. Vyhlásenie, ktoré podporili zástupcovia rôznych stupňov súdov z celého Slovenska, zverejnili sudcovia potom, čo pre otvorenú kritiku justície a jej predstaviteľov čelili postihom a disciplinárnemu konaniu viacerí ich kolegovia.

"Jedná sa o prehlásenie s názvom Päť viet, pod ktoré sa podpísalo 105 sudcov, a v ktorom 105 sudcov vyjadruje svoje vnútorné presvedčenie, že pracujú v priestore, kde sa popierajú ich práva na slobodu prejavu a slobodu názoru," vyhlásila sudkyňa bratislavského Krajského súdu Katarína Javorčíková. Viac ako desatina z nich podľa nej nechcela zverejniť svoje meno, keďže sa obávali možného disciplinárneho konania.

Sankcie, ktoré môže uložiť disciplinárny senát, môžu mať za následok zníženie platu, preradenie či odvolanie z funkcie. To hrozí napríklad sudcovi Petrovi Paludovi z Najvyššieho súdu, ktorý sa podpísal pod otvorený list proti bývalému ministrovi spravodlivosti a súčasnému predsedovi Najvyššieho súdu Štefanovi Harabinovi a podal na neho trestné oznámenie. Jane Dubovcovej z Okresného súdu v Banskej Bystrici, ktorá verejne kritizovala súdnictvo, minulý týždeň pozastavila výkon funkcie zasa ministerka spravodlivosti Viera Petríková (nominantka ĽS-HZDS). Napokon však disciplinárne konanie bolo zastavené a Dubovcová môže aj naďalej pojednávať. Postihu čelí aj sudkyňa Darina Kuchtová za to, že svedčila v súdnom spore proti inému sudcovi.

"Snahu kompetentných orgánov postihovať sudcov za verejne vyslovené názory na pomery v justícii považujeme za ďalší zo signálov, ktorý ohrozuje slobodnú diskusiu o stave slovenského súdnictva," uvádza sa vo vyhlásení.

Situácia sa podľa sudcu Najvyššieho súdu Miroslava Gavalca a sudcu Krajského súdu v Trnave Dušana Čima výrazne zhoršila po nástupe Harabina do funkcie ministra a následne po jeho zvolení do čela Najvyššieho súdu. "Za obdobie jeho pôsobenia na Najvyššom súde (...) sa situácia veľmi zradikalizovala a zmenili sa podmienky výkonu práce sudcu," tvrdil Gavalec.

Harabin ako minister spravodlivosti aj ako predstaviteľ Najvyššieho súdu vydal podľa médií viaceré rozhodnutia proti svojim oponentom. Ostro tiež vystupoval proti fungovaniu niekdajšieho Špeciálneho súdu, ktorého právomoci prevzal Špecializovaný trestný súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu