Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kritika justície je útokom na tretí pilier moci, tvrdí Mečiar

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA - Súčasné poukazovanie na stav justície je podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara "organizovaný útok na tretí pilier moci“. Podľa lídra najmenšej vládnej strany sa ním zaoberajú predovšetkým Daniel Lipšic z KDH a Lucia Žitňanská z SDKÚ-DS.

Dôvody ich konania majú politický charakter, tvrdí Mečiar a dodáva, že opäť sa „úspechy zamlčujú a niektoré nedostatky sú zveličené". KDH aj SDKÚ hrajú o budúcu vládu, myslí si Mečiar, podľa ktorého je tu snaha zdiskreditovať ĽS-HZDS, aby ostal Smer-SD po parlamentných voľbách sám a musel rokovať o nových politických partneroch.

Mečiar je presvedčený, že súdy sú schopné obnoviť sa zvnútra, nepotrebujú zasahovať zvonku. O tých sudcoch, ktorí kritizujú súčasný stav si myslí, že sa vydali po tenkom ľade služby stranám, tenkom ľade sebazáchrany. „Časť pochopí, vráti sa k plneniu povinností a odvrátia sa od tých, čo nepodávajú výkon," povedal Mečiar. Podľa neho je atmosféra strachu v justícii, ako o nej niektorí sudcovia hovoria, omylom. „Ak si strašidlo vymyslím a začnem sa ho báť, tak je to vec nie pre právo, ale pre psychológov,“ povedal Mečiar

Mečiar na tlačovej besede odmietol, že by jeho strana niekedy uplatňovala vplyv v súdnictve. Vplyv používali len na legislatívu, len na zápas o rozpočty, nikdy nevstupovali do rozhodovania ani ministerstva spravodlivosti, ani súdnictva. Jeho spoločenská prestíž podľa Mečiara veľmi narástla a ĽS-HZDS nedovolí nikomu, aby do tohto systému vstupoval.

Mečiar argumentoval, že za Lipšicovho ministrovania tento podal na sudcov 46 návrhov, pričom len 10 prešlo, ostatné boli podľa lídra HZDS nekvalifikované. Za ministrovania Štefana Harabina boli takéto návrhy celkovo len tri, pričom podľa Mečiara za tejto éry nebol žiadny disciplinárny návrh za to, že sudca vyjadril verejne svoj názor. „Je jediný dôkaz, že to bolo za názor? Veď je to lož," vyhlásil Mečiar. Podľa neho tým, čo nepojednávajú, nechávajú nedotknuté spisy a zanedbávajú povinnosti, nepomôže žiadna politická kampaň.

Mečiar upozornil, že sa „pripravujú sa zákony, kde je opačný pohyb“, teda právomoci sa prenesú naspäť na Súdnu radu a súdnictvo. Nemá záujem, aby sa o justičných záležitostiach rozhodovalo vo výkonnej moci. Aj v odloženom Zákone o sudcoch a prísediacich už pripravili 38 zmien, ktoré už predstavili ostatným politickým klubom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu