Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vráti Slovensko stovky milónov z eurofondov?

Predseda ÚVO Béla Angyal
Predseda ÚVO Béla Angyal

BRATISLAVA - Slovensko zrejme bude musieť pre pochybenia pri príprave projektov financovaných Európskou úniou vrátiť stovky miliónov korún. Televízii TA3 to povedal predseda Úradu pre verejné obstarávanie Béla Angyal. Najväčšími nedostatkami, ktoré sa týkali rokov 2004 až 2006, bolo podľa európskych kontrolórov údajne podpisovanie dodatkov k zmluvám.

Audítori Európskej komisie považovali dodatky k zmluvám za "konanie bez zverejnenia", a teda bez verejnej súťaže, uviedol Angyal. Slovensko malo vyčlenených z eurofondov v predchádzajúcom programovacom období celkovo približne 1,9 miliardy eur (necelých 60 miliárd korún), ktoré krajina vyčerpala takmer v celom rozsahu.

O takzvaných finančných korekciách vie podľa televízie aj ministerstvo financií. To o výške vrátených peňazí vraj rokuje s Bruselom. Peniaze za pochybenia pri čerpaní peňazí by mali uhradiť údajne firmy, ktoré projekty získali. "Tieto finančné prostriedky budú musieť vrátiť jednotlivé firmy respektíve rozpočtové kapitoly, z ktorých došlo k neoprávnenému čerpaniu," doplnil hovorca ministerstva financií Miroslav Šmál.

Európska komisia by mohla podľa Angyala žiadať vrátenie peňazí za chyby aj pri iných tendroch, keďže problémy s projektmi z eurofondov sa nepodarilo odstrániť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu