Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Z eurofondov chcú obce milióny eur

(Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Z eurofondov, o ktoré sa v minulosti sporili kraje s niekdajším ministrom výstavby Marianom Janušekom, požiadali obce už o milióny eur. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov krajských samospráv.

Celkovo by sa mali župy podieľať na delení asi 597 miliónov eur (18 miliárd korún) spomedzi asi 11,36 miliardy eur (približne 342 miliárd korún) určených pre Slovensko na roky 2007 až 2013. Župy získali v polovici minulého roka právomoci pri rozhodovaní o použití časti peňazí z Regionálneho operačného programu, a to v oblastiach turistického ruchu, obnove sídiel a modernizácii vozoviek II. a III. triedy, teda menej dôležitých ciest.

Prijímajú napríklad žiadosti záujemcov, hodnotia ich formálnu správnosť a majú zastúpenie aj pri vyhodnocovaní projektov. Desiatky záujemcov prejavili záujem o granty na obnovu sídiel napríklad v Prešovskom kraji. "Podmienkam formálnej správnosti vyhovelo 31 žiadostí o nenávratný finančný príspevok. Celková požadovaná výška príspevku je 30,08 milióna eur," informovala hovorkyňa úradu župy Veronika Fitzeková.

Celkovo by na renováciu verejného osvetlenia, mostov či vybavenia potrebného na zlepšenie života v rómskych osadách malo podľa nej smerovať 93,7 milióna eur (2,8 miliardy korún) vrátane príspevkov štátu a žiadateľov. S pomocou európskych peňazí chcú zlepšiť podmienky na bývanie aj cestovanie taktiež žiadatelia z Košického kraja. Obce a mestá požiadali doposiaľ o príspevok na obnovu sídiel v celkovej výške približne 5,39 milióna eur (162 miliónov korún), priblížila Lenka Jurková z úradu župy.

Výzvy pre žiadateľov v hodnote miliónov eur zverejnili aj ďalšie kraje. Podľa zástupcov všetkých oslovených krajských samospráv sa o tom, ktorý projekt uspeje, ešte nerozhodlo. Ministerstvo výstavby, ktoré zastrešuje čerpanie peňazí zo štrukturálnych fondov, v minulosti odmietalo zveriť župám časť kompetencií. Podľa jeho predstaviteľov neboli na ne pripravené.

Neskôr však župani, zväčša podporovaní stranou Smer-SD premiéra Roberta Fica, časť právomoci pri posudzovaní žiadostí o grant získali. V plnej miere rozhoduje ministerstvo výstavby o projektoch zameraných v Regionálnom operačnom programe napríklad na obnovu škôl či rekonštrukciu sociálnych zariadení. SNS a Smer-SD sa pritom sporili aj o to, kto by mal dohliadať na celkové čerpanie štrukturálnych fondov. Napokon však táto právomoc z ministerstva na Úrad vlády neprešla.

Časť kompetencií získal pri delení peňazí EÚ na obnovu sídiel a ciest aj Bratislavský samosprávny kraj. V ňom je z pohľadu únie vyššia životná úroveň než v iných regiónoch Slovenska, a preto nemôže čerpať peniaze z Regionálneho operačného programu. Župa však má zastúpenie pri odbornom hodnotení projektov v operačnom programe Bratislavský kraj, uviedla hovorkyňa Milka Podmajerská. Ten zastrešuje taktiež ministerstvo výstavby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu