Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KDH na odvolávaní Petríkovej trvá

Viera Petríková
Viera Petríková

BRATISLAVA - KDH naďalej trvá na svojom rozhodnutí pokúsiť sa vysloviť nedôveru ministerke spravodlivosti Viere Petríkovej. Na Petríkovú sa v sobotu zniesla kritika kresťanských demokratov za dočasné pozastavenie funkcie sudkyni Jane Dubovcovej.

Predchádzal mu disciplinárny návrh predsedu Okresného súdu v Banskej Bystrici Ľubomíra Bušíka za viaceré Dubovcovej mediálne vystúpenia, ktorými poukázala na niektoré javy v justícii. Bušík po zverejnení zámeru KDH svoj disciplinárny návrh stiahol, pretože sa podľa neho táto otázka stala predmetom politického boja, ktorý sa prenáša do súdnictva.

Disciplinárny návrh na "sudkyňu spriaznenú s bývalým ministrom spravodlivosti Danielom Lipšicom" však naďalej považuje za opodstatnený a dôvodný. Lipšic dnes povedal, že sobotňajšie rozhodnutie predsedu súdu na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu vplyv nemá. "Ministerka neurobila nič, absolútne zlyhala," povedal Lipšic. Tvrdí, že na Slovensku slušných sudcov zastrašujú, manipulujú rozhodnutiami a zneužívajú konania voči kritikom bývalého ministra Štefana Harabina.

Ako povedal predseda strany Most-Híd Béla Bugár, iniciatívu KDH podporia. "Myslím si, že posledné prípady svedčia o tom, že ministerka svoju funkciu nezvláda," vyhlásil Bugár. Bývalá ministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) tiež tvrdí, že podľa jej názoru ministerka svoju funkciu absolútne nezvláda a namiesto toho, "aby odvolala predsedu súdu, ktorý podal disciplinárny návrh za názor, pozastavila výkon funkcie sudkyni".

To, že Bušík svoj názor stiahol, podľa jej slov na situácii nič nemení. Povedala, že v strane sa o podpore odvolávania ministerky musia ešte porozprávať. Strana maďarskej koalície (SMK) však KDH zatiaľ jednoznačnú podporu nevyjadrila. "SMK považuje návrh Daniela Lipšica za unáhlený a nepremyslený. Ak však SMK dostane návrh na rokovanie o tejto téme od vedenia KDH, rokovanie neodmietneme," vyjadrila sa hovorkyňa strany Eva Dunajská.

Pozastavenie výkonu funkcie sudkyni Dubovcovej v sobotu kresťanskí demokrati označili za "poslednú kvapku v pohári perzekúcií nepohodlných sudcov." Disciplinárne konania voči sudcom, ktorí sa vyjadrujú kriticky k stavu v justícii, vníma KDH ako návrat do komunistických čias. Podľa Predsedníctva KDH v mnohých prípadoch súdy odsúvajú spory slušných ľudí a prednostne vybavujú žaloby politikov.

V trestných veciach sa množia prípady nezákonných rozhodnutí, na ktoré ministerstvo spravodlivosti nereaguje mimoriadnymi opravnými prostriedkami. Pre nečinnosť ministerstva spravodlivosti sa podľa kresťanských demokratov dostávajú na slobodu osoby podozrivé zo závažných zločinov. "Za dnešný stav justície nesie plnú zodpovednosť predseda vlády Robert Fico, ktorý umožnil politické ovládnutie súdnictva na Slovensku Vladimírom Mečiarom a Štefanom Harabinom," skonštatovalo KDH vo svojom vyhlásení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu