Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pre exposlanca Karlina žiadajú trest do 2,5 roka

Bývalý poslanec ĽS-HZDS Gabriel Karlin
Bývalý poslanec ĽS-HZDS Gabriel Karlin (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Trest do dva a pol roka väzenia žiada prokurátor pre bývalého poslanca ĽS-HZDS Gabriela Karlina za údajnú korupciu. Prokurátor to dnes uviedol v záverečnej reči pred Okresným súdom v Banskej Bystrici, ktorý by verdikt mohol vyhlásiť v pondelok. Karlin si podľa prokuratúry vyžiadal úplatok pol milióna korún (16.597 eur).

Exposlanca už okresný súd v prípade raz uznal vinným a vymeral mu ročné väzenie a pokutu 100.000 korún (3319 eur). Odvolací senát však trest v roku 2006 zrušil a nariadil nové pojednávanie.

Spolu s Karlinom čelí obžalobe aj bývalý šéf úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Mráz. Obaja vinu odmietajú. Polícia mužov zadržala v roku 2003 v krajskej kancelárii ĽS-HZDS v Banskej Bystrici. Peniaze, ktoré tam priniesol nasadený policajný agent Juraj Hromada, našli v Karlinovom kufríku. Zatiaľ čo Karlina súd v prvom procese uznal vinným, Mráza pre nedostatok dôkazov spod obžaloby oslobodil.

Podľa prokurátora sa dôkazy nezmenili. "Pridržiavam sa právnej kvalifikácie a návrhu trestu ako pri prvom pojednávaní," povedal prokurátor. Vtedy jeho kolegyňa žiadala pre oboch obžalovaných trest v dolnej hranici trestnej sadzby, ktorá je od jedného do piatich rokov. Najdôležitejším dôkazom prokuratúry je výpoveď korunného svedka Hromadu a policajné nahrávky rozhovorov. Obhajcovia sa počas procesu snažili dokázať, že peniaze dal Karlinovi nepozorovane do kufríku Hromada. Policajné nahrávky sú podľa nich zmanipulované a podnikateľ vraj nie je dôveryhodný, pretože neustále mení výpovede.

Úplatkárska aféra súvisí s výstavbou telocvične v Žiari nad Hronom, ktorú realizovala Hromadova firma a investorom bol samosprávny kraj. Hromada mal podľa polície dať úplatok päť percent z plánovanej investície a desať percent z prác, ktoré mu kraj preplatí navyše.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu