Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kauza Karlin: Polícia údajne manipulovala s dôkazmi

Exposlanec ĽS-HZDS Gabriel Karlin
Exposlanec ĽS-HZDS Gabriel Karlin

BANSKÁ BYSTRICA - Údajná korupčná aféra bývalého poslanca parlamentu za ĽS-HZDS Gabriela Karlina a bývalého šéfa úradu Banskobystrického kraja Milana Mráza speje podľa obhajcov k oslobodeniu obžalovaných.

V prospech úradníkov, ktorí si mali podľa obžaloby vypýtať polmiliónový úplatok, pozmenil výpoveď korunný svedok a na dnešnom pojednávaní pred Okresným súdom v Banskej Bystrici pripustil súdny znalec možné manipulovanie s dôkazovými nahrávkami polície.

"Včerajšia (štvrtková) výpoveď Hromadu mení celý pohľad na vec," povedal dnes ČTK jeden z obhajcov Ľubomír Hrežďovič. Podnikateľ Juraj Hromada totiž v úlohe policajného agenta priniesol v novembri 2003 peniaze do kancelárie ĽS-HZDS v Banskej Bystrici, kde ich našli policajti v Karlinovom kufríku. Vo svojej poslednej výpovedi si však na rozdiel od minulosti nevedel spomenúť, ako vlastne úplatok za vybavenie stavebnej zákazky odovzdal, a obvinenie úradníkov označil za špinavú politickú hru.

Obhajcovia sa snažili dokázať, že Hromada vložil peniaze do kufríka Karlinovi bez jeho vedomia. Nepriamym dôkazom majú byť napríklad policajné nahrávky, na ktorých podľa obhajcov oproti skutočnosti chýba takmer 20 minút záznamu, teda aj čas, v ktorom bol Hromada v miestnosti sám. Možnú manipuláciu s nahrávkami dnes pripustil aj súdny znalec. V prospech obžalovaných by podľa obhajcov malo svedčiť aj to, že policajný vyšetrovateľ vedel vopred presne, kde má polmiliónový úplatok hľadať.

Prípad už raz okresný súd rozhodol a Karlina odsúdil ako prvého poslanca parlamentu na Slovensku na ročné väzenie a pokutu 100.000 korún. Mráza pre nedostatok dôkazov súd oslobodil. Odvolací súd však rozsudok zrušil a nariadil nové pojednávanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu