Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza Karlín-Mráz: Znalci nedokázali vylúčiť manipuláciu s nahrávkami!

BANSKÁ BYSTRICA - Na banskobystrickom okresnom súde pokračoval proces v úplatkárskej afére Karlín-Mráz.

Kauza nie je ukončená ani po piatich rokoch od jej prepuknutia. Bývalý poslanec parlamentu za HZDS Gabriel Karlín a exriaditeľ Úradu BBSK Milan Mráz sú obžalovaní z prijímania polmiliónového úplatku.

Peniaze našla polícia v Karlinovom kufríku v krajskej centrále HZDS v Banskej Bystrici v novembri 2003. Pred okresným súdom dnes vypovedali dvaja znalci, ktorí skúmali pravosť nahrávok z odpočúvaní. Gabriel Karlín si totiž myslí, že polícia s nahrávkami manipulovala v jeho neprospech. Má o tom svedčiť až 66 prerušení v predloženom zvukovom materiáli.

Znalec z bratislavského kriminalisticko-expertízneho ústavu nedokázal jednoznačne vylúčiť ani potvrdiť, či sa s nahrávkami manipulovalo. „Keďže ale ide o viacnásobné prerušenie v krátkych časových intervaloch, skôr to ukazuje na technickú poruchu. Nemá totiž zmysel, aby niekto prerušil nahrávku priamo v slove, kde sa obsah nemení," myslí si.

Obhajoba si však vyžiadala aj znalecký posudok z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Žilinský znalec takisto nedokázal zaujať jednoznačný postoj. Nevedel totiž, akým spôsobom a na aké prístroje sa robili zvukové záznamy. „Vzhľadom na množstvo prerušení nahrávok, nie je možné vylúčiť, že sa s nahrávkami manipulovalo," tak znel jeho záver.

Záverečný verdikt tohto "nekonečného maratónu" nepadne skôr ako 24.februára 2009. Na tento deň totiž sudca pojednávanie odročil.

Gabriela Karlina ešte v máji 2005 uznal okresný súd za vinného a vymeral mu nepodmienečný ročný trest a stotisícovú pokutu. Spoluobžalovaného Mráza pre nedostatok dôkazov oslobodil. Krajský súd však vo februári 2006 verdikt zrušil s tým, že v prípade zostalo veľa nezodpovedaných otázok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu