Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pravda: Karlin žaluje médiá o 12 miliónov korún

Gabriel Karlin
Gabriel Karlin

BRATISLAVA – Dvanásť miliónov korún (398 327 €) ako odškodné za poškodenie dobrej povesti žiada od médií exposlanec za HZDS Gabriel Karlin za to, že písali o jeho kauze, ktorú súdy dodnes neuzavreli.

Karlina zatkli v novembri 2003 s polmiliónovým úplatkom v kufríku. Je to jediný poslanec Národnej rady SR, obžalovaný z korupcie. Tvrdí však, že je nevinný a žaluje médiá, informuje dnes denník Pravda.

V žalobe proti denníkom Pravda, Sme a Hospodárske noviny zhrnul Karlin desiatky článkov a komentárov. Od Pravdy a Sme žiada po 5 miliónov korún (165 970 €), od Hospodárskych novín ďalšie dva (66 388 €). ,,Sústavné nepravdivé informovanie verejnosti o žalobcovej trestnej veci mimoriadne vážne zasiahlo do jeho občianskej cti a dôstojnosti. Vážnym spôsobom ho poškodilo v politickom živote, podnikaní, spoločenskom a rodinnom živote," uvádza v žalobe právna zástupkyňa Tatiana Polková.

Vyšetrovatelia Karlina zatkli v kancelárii po rokovaní s policajným agentom Jurajom Hromadom, ktorý priniesol úplatok 500-tisíc korún (16 597 €). Na schôdzke bol aj bývalý šéf úradu banskobystrickej župy Milan Mráz. Obálku s označenými bankovkami policajti našli v Karlinovom kufríku. ,,Mráz prevzal od Hromadu obálku a túto odovzdal poslancovi Karlinovi, ktorý ju odložil do svojho kufríka. Poslanec bol pri uvedenom trestnom čine pristihnutý a zadržaný," opisovala udalosti Generálna prokuratúra v žiadosti o vydanie poslanca na trestné stíhanie.

Karlinova žaloba proti médiám konštatuje, že ho v článkoch označovali za páchateľa skutku, pričom on nikdy žiaden úplatok neprevzal. ,,Päť rokov médiá živia v širokej verejnosti obraz žalobcu ako skorumpovaného politika, ktorý morálne upadol na samé dno," píše sa v nej. Okrem odškodného požaduje aj sériu samostatných ospravedlnení za jednotlivé texty, ktoré majú denníky zverejniť postupne za sebou od druhej strany. Len v prípade Pravdy žiada 29 takýchto ospravedlnení, čo by v jeden deň zabralo väčšiu časť novín.

V máji 2005 Okresný súd v Banskej Bystrici rozhodol, že Karlin je vinný. Uložil mu ročný trest a pokutu 100-tisíc korún (3 319 €). Mráza oslobodil pre nedostatok dôkazov. Odvolací súd vo februári 2006 verdikt zrušil a nariadil doplniť dôkazy. Pôvodný sudca medzitým odišiel, proces sa musel začať odznova. Agent Hromada medzičasom menil výpovede. Obhajobe sa tiež podarilo spochybniť záznamy z policajných odpočúvaní, ktoré patria medzi dôležité dôkazy. Hoci mal Karlin obálku s označenými bankovkami v kufri, stopy po špeciálnom značkovacom prášku na jeho rukách neboli.

Karlinova žaloba na médiá má takmer sto strán. Vzhľadom na jej rozsah je pravdepodobné, že súd bude musieť vypočuť desiatky až stovky svedkov. V spore s médiami Karlina zastupuje manželka žilinského sudcu Pavla Polku. Ten je známy tým, že sa v minulosti vytrvalo súdil s rôznymi médiami o miliónové sumy, dodáva denník Pravda.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu