Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Parlamentný výbor už dostal vysvetlenia od Slotu

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií už dostal vysvetlenia, ktoré chcel od šéfa SNS Jána Slotu za jeho dva súkromné lety.

Potvrdila to dnes Zuzana Tureničová z kancelárie výboru parlamentu. Konanie začal výbor 2. septembra, vyžadoval vtedy jeho vysvetlenia za jeho odlet súkromným aerotaxi zo žilinského letiska do Rijeky (23. júla) a za využitie prúdového lietadla L-29 Delfín. Poslanci totiž nesmú prijímať žiadne dary.

"Vyjadrenia k obom konaniam boli doručené v pondelok cez podateľňu kancelárie parlamentu," uviedla Tureničová. Odovzdanie vysvetlenie potvrdila aj tlačová tajomníčka národniarov Jana Benková. "Predseda podklady odovzdal, dodal ich v zákonnej lehote," povedala. Pripomenula, že kým ich výbor neprerokuje, predseda sa k nim nebude vyjadrovať. "Zodpovedá výboru, nie médiám," odkázala Benková.

Podnety podala Transparency International Slovensko. Mimovládnu organizáciu zaujíma, či predseda SNS za let do Chorvátska, kde údajne letel bez toho, aby sa on a posádka podrobili povinnej pasovej kontrole, a využitie stíhačky, platil. Slotovi za jeho lety hrozí strata ročného poslaneckého platu. Televízii TA3 Slota v nedeľu povedal, že do Chorvátska letel komerčným letom na základe objednávky, ktorú zaplatil.

Začatie konania voči šéfovi národniarov odobrili začiatkom septembra okrem opozičných poslancov aj poslanci Smeru-SD. Poslanci zo SNS sa vtedy hlasovania zdržali. Podpredsedníčka výboru Renáta Zmajkovičová (Smer-SD) predpokladá, že výbor sa Slotovými vysvetleniami bude zaoberať po 20. októbri, kedy sa začne októbrová schôdza Národnej rady.

Slota už minulý rok letel súkromným vrtuľníkom. Výbor vtedy kauzu uzavrel, lebo predložil doklad, podľa ktorého let zaplatila jedna z okresných organizácií SNS. "Budem robiť všetko pre to, aby táto kauza neskončila takpovediac do stratena," povedala televízii TA 3 opozičná poslankyňa za KDH Monika Gibalová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu