Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Jasovský a Truban poľovali zdarma, píše SME

Ján Jasovský
Ján Jasovský

BRATISLAVA - Šéf Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Ján Jasovský a bývalý predseda zaniknutého Špeciálneho súdu Michal Truban minulý rok poľovali zadarmo v revíre na strednom Slovensku. Napísal to dnes denník Sme, podľa ktorého obaja funkcionári týmto spôsobom prijali dar, ktorý môže spochybniť ich nezávislosť. Jasovský sa bránil, že zákon neporušil.

Sme odhadlo, že obaja funkcionári poľovačkou v revíre Čebovská Bukovina ušetrili stovky až tisícky eur. Jasovský údajne skolil dva daniele a srnca v odhadovanej hodnote 800 eur (24.101 Sk), do Trubanovho úlovku patrili tri jelene, tri daniele, muflón a srnec, čo by podľa cenníka štátnych lesov stálo 6000 eur (180.756 Sk), tvrdilo Sme. Poľovné územie má prenajaté regionálny politik mimoparlamentného Slobodného fóra Milan Kepeňa.

NKÚ kontroluje hospodárenie vlády i samosprávy. Bývalý Špeciálny súd, v ktorého činnosti pokračuje Špecializovaný trestný súd, sa zas zaoberal prípadmi najvážnejšej trestnej činnosti, napríklad organizovaného zločinu, ale aj korupcie. "Výkon práv poľovníctva vo voľnom čase s priateľmi nemá nič spoločné a nesúvisí s výkonom mojej verejnej funkcie," reagoval Jasovský a argumentoval, že zákon o konflikte záujmov zakazuje žiadať a prijímať iné výhody len v súvislosti s výkonom funkcie. Truban sa podľa Sme vyjadriť odmietol.

Kepeňa sa Trubana zastával. "Máme dobrý vzťah. Ja ho nepotrebujem na nič. On má bažantnicu, tak sa vymeníme. Idem tam ja s priateľmi. My si to vykompenzujeme," tvrdil. Naznačil, že u neho nepoľoval len Truban a Jasovský, ale aj ďalší známi funkcionári. "Nielen Jasovský, u mňa boli všetci. Mám vám menovať štátnych tajomníkov? Radšej nie," vyhlásil.

Poľovačky zadarmo vzbudili pozornosť v roku 2006, keď vtedajší štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva Marian Záhumenský (Smer-SD) ulovil podľa denníka Plus jeden deň zadarmo v štátnych lesoch vzácneho jeleňa. Záhumenský v tom čase čelil kritike opozície aj pre sporné tabakové dotácie a prišiel o funkciu. Sme však poznamenalo, že predtým boli takéto poľovačky politikov bežnou záležitosťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu