Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Becíka vymenia v stredu, nahradí ho Chovan

Stanislav Becík
Stanislav Becík (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič prijme demisiu ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka v stredu o 13:00.

Zároveň by mal vymenovať nového šéfa ministerstva. Oznámil to dnes Gašparovičov hovorca Marek Trubač. Becíka podľa skorších informácií nahradí doterajší šéf Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Vladimír Chovan.

Becík doručil demisiu prezidentskej kancelárii už minulý týždeň, ale Gašparovič ju zatiaľ neprijal. Výmenu na poste ministra žiadala vládna ĽS-HZDS, ktorá má podľa koaličnej zmluvy právo túto funkciu obsadzovať. Jednoznačné dôvody, pre ktoré vedenie strany žiadalo výmenu ministra, šéf strany Vladimír Mečiar nepovedal. Vyhlásil, že zatiaľ čo Becík bol typ manažéra, ktorý rozhodoval do veľkej miery sám, Chovan je manažér, s ktorým sa možno skôr dohodnúť. Už dlhšie sa špekulovalo, že doterajší minister musel odísť, pretože pri obsadzovaní postov v podniku Lesy SR uprednostnil nominantov najväčšej vládnej strany Smer-SD.

Ministerstvo pôdohospodárstva viedli v tomto období už traja rôzni ministri. Prvého šéfa úradu Miroslava Jureňu nechal odvolať premiér Robert Fico po sporných prevodoch pôdy v štátnom pozemkovom fonde. Nahradila ho Zdenka Kramplová. Jej odchod presadil Mečiar po treniciach pri výbere dodávateľa informačného systému pre ministerstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu