Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Bratislavské podsvetie má približne 185 členov

Jaroslav Spišiak
Jaroslav Spišiak

BRATISLAVA - Slovenská polícia v uplynulom roku monitorovala a evidovala 22 zločineckých skupín páchajúcich prevažne násilnú, majetkovú a ekonomickú kriminalitu.

Ďalších 56 zločineckých skupín organizovalo prevádzačstvo. Píše sa to v správe o bezpečnostnej situácii v SR v roku 2004, ktorú na internete zverejnilo ministerstvo vnútra. Polícii sa podľa správy podarilo vlani rozložiť 16 zločineckých skupín organizujúcich prevádzačstvo a čiastočne dve zločinecké skupiny páchajúce násilnú, majetkovú a ekonomickú kriminalitu.

"Určiť počty osôb v jednotlivých zločineckých skupinách je veľmi ťažké, nakoľko niektorí členovia zločineckých skupín migrujú medzi zločineckými skupinami v rámci štátu," píše sa v správe. Napriek tomu polícia zverejnila počty "mafiánov". Na východnom Slovensku ich je podľa správy 86, z toho 66 stálych a 20 externých. Na strednom Slovensku eviduje v týchto skupinách 50 stálych a 12 externých členov. Zločinci na západnom Slovensku nemajú externých spolupracovníkov, je tu len 52 stálych členov.

"Na teritóriu Bratislavy dochádza k migrovaniu členov medzi zločineckými skupinami. Preto je možné určiť iba odhad počtu členov v jednotlivých skupinách. Tento sa pohybuje okolo 185 osôb.

Teritoriálne rozloženie organizovanej kriminality sa podľa MV odvíjalo od deľby moci. V bratislavskom regióne sú evidované tri zločinecké organizácie. Snahou skupín bolo iným spôsobom prísť k lukratívnym obchodným aktivitám a činnostiam nielen na teritóriu Bratislavského kraja. Začali sa vzájomne fyzicky likvidovať. Postupne bolo zavraždených šesť „bossov“ a na jedného spáchali pokus vraždy.

Podľa správy sa členovia podsvetia snažili o preskupenie síl a získanie väčšieho vplyvu v podsvetí. To sa im však nepodarilo a ich aktivity sa dokonca utlmili.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu