Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Krompachoch sa zišlo asi 300 Rómov, žiadali o pomoc

Rómska kolónia v Krompachoch
Rómska kolónia v Krompachoch (Zdroj: SITA)

KROMPACHY - Asi 300 Rómov sa dnes zišlo v centre Krompách. Vládu na zhromaždení požiadali, aby dala väčšie kompetencie Úradu splnomocnenca pre rómsku komunitu či rozšírila aktivačné práce, v rámci ktorých by sa Rómovia mohli zamestnať.

Krátky protest ukončili po niekoľkých minútach organizátori, polícia zasahovať nemusela. Stretnutie zvolalo občianske združenie Únia Rómov na Slovensku. "Žiadame všetkých Rómov, aby prestali fetovať a kradnúť, chceme, aby bol zriadený inštitút, ktorý by informoval vládu o problémoch Rómov," povedal počas zhromaždenia predseda združenia František Tanko. Výzvu chce Tanko predložiť podpredsedovi vlády pre menšiny Dušanovi Čaplovičovi.

Po jedinom krátkom prejave zhromaždenie ukončili, Rómovia sa postupne z námestia rozišli. Do Krompách prišli okrem Rómov z miestnych osád napríklad aj obyvatelia Richnavy, Žehry či Bystrian.

"Máme také isté ruky, také isté nohy a také isté oči ako bieli, ale prácu nemáme," uviedla jedna z účastníčok protestu. Podľa viacerých Rómov je ich najväčším problémom práve nízka šanca nájsť si zamestnanie.

Zhromaždenie podľa Tanka nebolo namierené proti nedávnym protirómskym protestom, ktoré organizovala extrémistická Slovenská pospolitosť. Ďalší protest Pospolitosti by sa mal konať v sobotu v Krompachoch.

V Krompachoch žije vyše 8600 obyvateľov, z toho je asi 1800 Rómov. "Problémom na celom Slovensku je napríklad kriminalita rómskych detí, či skutočnosť, že veľmi mladé Rómky už majú vlastné deti," uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová. Na zhoršujúcu sa situáciu v meste Rušinová už v júli Čaploviča listom upozornila.

Na Slovensku žije niekoľko stotisíc Rómov, časť z nich v osadách a getách. Viacerí Rómovia v chudobných regiónoch žijú len zo sociálnych dávok, pre svoje nízke vzdelanie si často dlhodobo nedokážu nájsť zamestnanie. Ministerstvo vnútra nedávno prisľúbilo, že v problematických regiónoch navýši počet policajtov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu