Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Do Krompách dorazilo 50 extrémistov

Zobraziť galériu (5)

KROMPACHY - Zatiaľ do Krompách dorazilo približne 50 extrémistov a sympatizantov Slovenskej pospolitosti. Väčšia časť z nich prišla vlakmi od Košíc a Popradu. Polícia všetkých legitimovala na krompašskej železničnej stanici.

Extrémisti sa v sprievode policajných vozidiel presunuli od železničnej stanice cez centrum mesta na námestie. Momentálne sú zhromaždení pred miestnym kultúrnym strediskom. Počas presunu nedošlo k nijakým výtržnostiam. Aj teraz (13:00) pokojne sedia na schodoch kultúrneho strediska a konzumujú nápoje či bagety.

Na námestí sa zhromaždili stovky Krompašanov. Väčšina z nich protestné zhromaždenie schvaľuje a tvrdí, že vláda rómsky problém nerieši. Mnohí z nich majú zlé skúsenosti zo spolužitia s Rómami, pretože sa množia krádeže, rôzne prepadnutia osôb. Svojím postojom v podstate podporujú počínanie Slovenskej pospolitosti a tvrdia, že ani dodatočné prijatie 300 policajtov nepomôže riešiť situáciu. Viacerí Krompašania tvrdia, že samotní policajti majú obavy tvrdšie zakročiť voči Rómom, aby neboli obvinení z rasizmu a prekročenia právomoci verejného činiteľa. Podľa tvrdení niektorých sa miestni policajti boja chodiť do rómskych osád aj preto, lebo nemajú nijaké ochranné odevy a obávajú sa infekčných ochorení.

Polícia monitoruje situáciu v celom meste. Podľa neoficiálnych informácií vraj polícia zatkla bývalého šéfa Slovenskej pospolitosti Mariána Kotlebu v Banskej Bystrici. Údajne odkláňa aj ďalších extrémistov, ktorí do Krompách mieria osobnými autami. Situácia je však v Krompachoch nateraz pokojná a neeskalovali nijaké vášne. V rómskej osade panuje strach. Väčšina Rómov odišla a v osade ostali len niekoľkí. Jeden muž v uniforme podobnej krompašskej mestskej polície s obuškom v ruke odháňal Rómov od novinárov. Kričal, aby médiám nič nehovorili. On sám povedal, že nie je dôvod, aby proti nim hocikto tvrdo zakročoval, veď oni nič nerobia.

Do Krompách na dnes ohlásila protestné zhromaždenie proti rómskej kriminalite Slovenská pospolitosť. Oficiálne ho však na úrad nikto neoznámil. Radikáli v auguste už zorganizovali dve zhromaždenia. Prvé v Šarišských Michaľanoch, kde zasiahla polícia a druhé v Prešove.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu