Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Turzovke sa stretli extrémisti, Rómovia pred nimi ušli

Extrémisti na stretnutí v Turzovke Zobraziť galériu (6)
Extrémisti na stretnutí v Turzovke (Zdroj: SITA)

TURZOVKA - Približne dve stovky Rómov ušli z Turzovky pred dnešným protirómskym protestom extrémistickej organizácie Slovenská pospolitosť. Časť odišla ešte v piatok autobusom do Ostravy, ďalší mesto opustili taxíkmi a autami.

Portálu Sme.sk to potvrdili miestni obyvatelia. Na zhromaždenie prišla asi stovka prívržencov organizácie, ktorá sa hlási k vojnovému Slovenského štátu, a asi 200 ľudí z Turzovky. Protest skončil po približne dvoch hodinách bez väčších problémov.

"Počas zhromaždenia nedošlo k žiadnemu incidentu," povedal hovorca žilinskej polície Radko Moravčík. Podľa neho však polícia predviedla jednu osobu z Turzovky, dôvody zatiaľ neuviedol.

Išlo už o tretí protirómsky protest Slovenskej pospolitosti. Prvý zorganizovali začiatkom augusta v Šarišských Michaľanoch, ďalší minulú sobotu v Krompachoch, odkiaľ tiež ušli Rómovia. Na dnešné zhromaždenie prišiel aj bývalý vodca pospolitosti Marian Kotleba, ktorého polícia minulý týždeň zadržala, a následne obvinila z podnecovania rasovej nenávisti práve pre výroky o Rómoch.

Počas protestov chcú extrémisti upozorniť na rómsku kriminalitu a ťažké spolunažívanie s neprispôsobivou časťou Rómov. Nacionalisti sa tento mesiac zišli aj v Prešove a v Nových Zámkoch.

Protirómske nálady sa v posledných mesiacoch vyostrili tiež v susednom Maďarsku a v Česku.

K rómskej národnosti sa na Slovensku prihlásilo 90.000 ľudí, podľa odhadov je ich však omnoho viac. Rómske mimovládne organizácie odhadujú, že len v osadách a getách žije zhruba 180.000 ľudí rómskej národnosti. Viacerí Rómovia v chudobných regiónoch žijú len z podpory. Ministerstvo vnútra už prisľúbilo, že v problematických regiónoch navýši počet policajtov. imi ušli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu